• NEXUS6
    #13
    Az M-16/AR-15 leváltására gyak a 80-as évek óta vannak programok, a különböző háborúk tapasztalatai nyomán. Amcsiban volt vagy 3, gyakorlatilag sikertelenül, köszönhetően az ellentmondó követelményeknek. Egyrészt a hatótáv/pontosság növelése, másrészt a rombolóerő növelése.
    Az 5.56-os NATO lőszer jó kiindulóalapnak tűnik az előbbire, és egy elektronikus időzítésű gránátvetőt terveznek az utóbbira. Azonban 2 fegyver integrálása egy bonyolult és nehéz eszközt eredményez, ami pont közelharcban lesz kevésbé használható, ahol egy könnyebb kisebb M-16/AK-47 eddig jók voltak.

    Szerintem az alapkoncepción kéne változtatni. Vessük el az 5,56-os NATO lőszert keressünk valami nagyobbat, egy géppuska lőszer teljesítményű hüvelynélkülit, vagy műanyag hüvelyeset. A lőszer már kis fejlesztéssel robbanó lőszerré alakítható amely mondjuk csak időzítővel és nem csapódó gyújtóval van ellátva. Csak mert a nemzetközi egyezmények nem szeretik az emberi célpontok ellen alkalmazott robban lőszert, illetve kistestvérét a dum-dum lőszert sem. Az időzítő miatt távolságra lehetne a robbanást beállítani, így fedezék fölött, vagy ablakon belőtt zárt helységben robbanhatna, de a céltárgyon/falon közvetlenül nem. Ennyit a humanizmusról.

    A célzóelektronika meg lehetne az amit valamelyik magáncég fejlesztett ki, hogy csak a célt kell megjelölni, majd az "agy" kiszámolja, hogy mikor kell elsütni a fegyvert. Ezt lehetne valami google szemüveggel kombinálni, hogy csak a sarkon kelljen kidugni a fegyvert.

    A fegyver mechanikája, meg az M-16-hoz hasonló rendszerű lehetne, az eléggé kevésbé rángatja a csövet, mert a 44-es rohampuskán alapuló Kala hatalmas gázdugattyúja összevissza mozgatja a fegyvert és a tűzgyosasága is kisebb. A gázelvezetést viszont át kel ugye dolgozni. Mindezt egy bullpup házba építeni és gyak egy Steyr AUG-szerű fegyvert kapunk modernizálva.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.02.17. 16:05:31