bdzsana#9
"Az egypólusú világ szükségszerűen a legborzalmasabb diktatúrába torkollik, és lassú halódáshoz vezet. A kétpólusú pedig nem stabil, mert az erősebbik fél olyan helyzetbe tudja manőverezni magát, hogy az erőfölénye lassan tovább növekedjen."
Én kapásból mondok most neked hármat: EU, USA, Kína (egyesek még szeretnék Oroszországot is ide sorolni, de én már nem tenném)
"Európa történelme arra tanít, hogy csak a legalább 3 résztvevős világ stabil, ahol a túlságosan megerősödő résztvevőt a többiek összefogva vissza tudnak húzni a hatalom túlzott mámorából."
Ja, annyira stabil a több pólusú világ, hogy hozott is nekünk kettő darab világégést.
Akármennyire is szeretnétek rossznak beállítani a liberális demokráciát, jelenleg ez a legjobb rendszerünk szerte a világon. Általánosságban is ilyen rendszerekben élnek a legmagasabb életszínvonalon a polgárok, ilyen rendszerekben a legszabadabbak és ezekben a rendszerekben van a legkisebb különbség gazdagok és szegények között. Jó, utóbbi nem igaz az USA-ra de az amúgy is egy külön állatfaj, viszont az EU-t lehet nyugodtan példának venni.
Természetesen nem azt mondom, hogy ez a rendszer tökéletes, hanem mint említettem az eddigi legjobb, és nem az a megoldás, amit felvetettek többen is, hogy omoljon az egész rendszer össze, hanem a mostanit kell tökéletesíteni.