Meridian#54
Amúgy meg semmi jelentősége nincs a galaxis közepén lévő féregjáratnak, akár létezik, akár nem. Mivel még a Marsra sem tudunk eljutni, a szomszéd csillagok eleve elérhetetlenek még számunkra, akkor mit akarunk a több 10ezer fényévre lévő objektumtól...?
Másrészt a feketelyukak sem biztos, hogy olyan formában léteznek, ahogyan most modellezik(?) azokat.
A fekete lyukak is forognak, mint minden nagytömegű objektum, ráadásul nem is lassan, hanem minnél közelebb mész hozzá annál nagyobb sebességgel. De ez még nem minden. A nagyobb sebesség miatt az idő is lelassul, a mozgó tárgyak meg összehúzódnak a mozgási iránnyal ellentétesen (a térszerkezet rövidül vagy mifene), továbbá a térszerkezet is eltorzul a forgási iránynak megfelelően (a föld is megcsavarja a térszerkezetet maga körül, csak sokkal kisebb mértékben), ezért a fekete lyuk esemény horizontjához közeledve a térvektorok már nem befele mutatnak, hanem párhuzamosan a horizont határával - azaz az anyag sosem jut át rajta, nem jut el odáig Felvetődik a kérdés: mi van akkor, ha pont egyenesen a fekete lyuk felé indulunk el? Ahogy közeledik az anyag a lyuk középpontjának irányában a tér egyre jobban elhajlik, továbbá egyre több oldalirányú részecskeütközés is keletkezik, mivel ott már nem légüres a tér, eleve ott rengeteg anyag kering már körbe-körbe, az nyomást gyakorol erre az újonann érkező anyagra. ennek köetkeztében, meg eleve a tér is egyre oylanab lesz, spirális keringési pályára áll be. Az előbbiek során vannak részecskeütközések is, ezek vagy fékezik egymás, vagy gyorsáítják, ez nem számít. Viszont az anyag keringési síkra (amit képzeljünk el egy közepén lyuka korongnak) merőlegesen kiperdülhet ebből, ezek lehetnek azok a látványos jet-ek amit csillagászok sok esetben megfigyeltek. Ez az anyag gyakorlatilag teljesen alapjaira lebomlott részkecskékből áll, azaz itt keletkezik újra hidrogén atom, amelyekből később, a csilagokban az ennél nehezebb elemek keletkezhetnek... sztem az esemény horizonton "túl" igazából nincs is olyan hogy túl. Oda egyszerűen nem lehet eljutni, ott nincs tér, nincs hely, az a rész nem létezik az univerzumunkban, egy szakadás a tér-idő kontinuumban. Amit belülről nem láthatunk, de ha lehetségseg lenne a kívülről (az univerzumunkból kivűlről) való szemlélése az úgy látszana, mint egy szakadás a ruhaszövetben, vagy mint a kádban leeresztett víz örvénylése, amelynél az örvény középpontjában nincs víz, míg körülötte van víz, holott nyugalmi állapotban (dugó kihúzása előtt) korábban ott is volt víz, stb. Személy szerint nem tudom jobban elmagyarázni, mivel nem vagyok sem képzett elméleti matematikus, sem fizikus.
Sztem hipertér sincsen, ugyanakkor maga a tér összébbhúzható, hajlítható - és ennek segítségével nagyon nagy sebességekkel is lehetséges a helyváltoztatás (lásd vannak ezzel kapcsolatos űrhajó hajtómű koncepciók, amelyek persze egyelőre még kivitelezhetetlenek, hasonlóan a híres sci-fi filmsorozatbeli Enterprise űrhajóéhoz), továbbá a feketelyukak környékén megfigyelt jetekben lévő anyagkilőködések is pont emiatt látszik az vagy mozog az anyag a fénysebeség többszörösével is...