• torreadorz
    #51
    "Szoval a termeszet az bar alakitja kornyezetet de egyaltalan nem olyan mertekben mint az ember "

    Hát ez vicces. Egyetlen kisebb vulkán kitörése képes megváltoztatni klímát pár évre, évtizedre. Lásd pár éve a kimondhatatlan nevü izlandi vulkán.

    Egy szupervulkán kitörése pedig nagyobb változást okozna mint az emberiség összes tevékenysége az elmúlt 100 ezer évben. És ez sem olyan ritka.

    pl. 74 000 évvel ezelőtt a mai Szumátrán a Toba nevű vulkán a Szt. Helenánál 10 000-szer nagyobb erejű kitörést produkált. Hamu borította el az egész bolygót, a hőmérséklet 21 fok alá zuhant, a növények kétharmada az északi féltekén kipusztult.

    És Yellowstone alatt egy hasonló forrong manapság is. Ha az kitör akkor néhány milliárd ember fog meghalni rövid időn belül másik néhány milliárd egy kicsit késöbb.

    Szóval ennyit arról hogy a természet nem alakítja a környezetet olyan mértékben mint az ember...

    A többi pedig ugyanilyen sületlenség amit irtál.
    pl. "Tudtad, hogy a virusok nem pusztitanak ki teljes fajt a tulelesuk erdekeben ?"
    Nem tudtam, a vírusok gondolkodnak meg a virus törzsfönökök tanácsot tartanak erről?

    Simán kiirtanak egy teljes fajt, vagy ami még gyakoribb hogy kipusztitják egy faj nagy részét, a maradék immunisat meg majd valami más ragadozó kivégzi mert annyira lecsökken a létszámuk hogy már nem képesek fenntartani a fajt a szaporodási rátájukkal. De olyan is előfordul hogy megtizedelnek egy fajt, aki bár életben marad, de azok a fajok akik ebből a fajból élnek már elpusztulnak mert nem lesz elég táplálékuk stb (az élővilágban egy bonyolult és egymásra utalt (lánc)rendszer van, kiveszed egy elemét vagy megtizedeled és máris borul az egész