• mizar1
    Annyit megjegyeznék, hogy Európa mára kiirtotta erdeinek kb 80%-át. Elég csak megnézni a Google Earth-ön. Ahol szántóföldek voltak, ott mindenhol erdő volt és semmilyen éghajlati válságot nem idézett elő.
    Ami a széndioxidot illeti, én nem hiszek abban, hogy az okozza a klímaváltozást. Ma egy köbméter, tehát ezer liter levegőben négy deci, kétszáz éve három deci széndioxid volt. Nem hinném, hogy ennek bármi hatása lenne. Az viszont tény, hogy a klímaváltozások után a széndioxid szint is változik. Persze, hiszen a növényzet, a baktériumok, gombák hol elszaporodnak, hol visszaszorulnak, és a fosszilizálódás mértéke is más és más.
    A hőháztartásra sokkal nagyobb hatása van a levegőben lévő víznek. Megkockáztatom, hogy csak ennek van hatása.
    Az esőerdők nyilván a nagyobb levélfelület és a meleg miatt részt vesznek a felhőképzésben is, tehát befolyásolják valamennyire a klímát.
    A klímaváltozásoknak több oka van, elsősorban csillagászati, geológiai. Az ember nem sokat tud beleszólni.
    Persze maradjanak meg az esőerdők, és a mérsékelt övi erdők is. Senkinek sem jó egy lecsupaszított Föld. De ha mi esetleg kipusztítanánk magunkat, amelyben én például nem hiszek, sőt szerintem az emberiség előtt hosszú és szép jövő áll, a Föld a mi kis szennyezésünket pár évtized és évszázad alatt megemészti. Pár tucat millió év alatt pedig talán semmilyen lelet nem maradna utánunk. Mi is csak a Föld anyagait használjuk. Az általunk készített anyagi rendszerek éppúgy lebomlanak, mint a természet által készítettek, valójában a Földet elszennyezni nem tudjuk. Bizonyos anyagokat koncentrálhatunk, ami az adott környezetben árt az élővilágnak. Ezt nem kellene tenni, de odafigyeléssel az ember ezen folyamatosan igyekszik javítani.