Minden erejüket? Szó nem volt erről, a legújabb Sz-75 változat rakétájának HMZ-je szimplán elég nagy volt. Utána már csak várni kellett, hogy belerepüljön. Nem volt ott szó semmilyen erőlködésről, nem véletlenül álltak le az U-2 berepülésekkel a VSZ/Szu felett és Kuba felett sem véltlenül és erőlködve sikerült Rudolf Andersont lelőni. Kína felett asszem tajvani színekben és pilótákkal reülve vagy 5 db U-2 veszett oda...
Az Sz-200 minden erőlködés nélkül képes leszedni, akár 200 km+-es távolságban a rakéta felső megsemmesítiési magassága bőven 30 km felett van, tesztlövészeteken 250 km-relevő nagy magasságú cél elfogásakor a rakéta utazómagassága 40 km felett is volt. Az U-2 nem stealth a radar simán képes követni ekkora távolságból. Az első U-2-es repüléseket is nyomon követték a szovjetek, csak nem tudtak velük mit kezdeni.
A legelső Sz-300P rendeszerek HMZ-ja is simán elég nagy volt hozzá, a mostani utódok más rakétákkal még nagyobb HMZ-vel bírnak nagy magaságú célok ellen. Az "elég közel" ma azt jelentené egy U-2-es esetén, hogy 100-150 km változattól függően, de akár még nagyobb távolság is lehet.
És még sorolhatnám. Pontosan ezért nem értem, hogy mi a frászkarikája jók a méregdrága drónok. Ha csak nincs rajtuk csúcs ECM vagy nincs nagyon kis RCS-ük - mitől lenne egyeseknek, hiszen nem stealth kialakításúak - akkor még a '70-as évek végi szovjet légvédelemnek sem komoly kihívás leszedni őket véleményem szerint.
Távoli helyek folyamatos megfigyelésére jók, pl ellenőrizni békeidőben a tengeri útvonalakat, de olyan klasszikus hagyományos hábúrúban, amit sokan elképzelnek sok helyen a túlélőképessége szerintem ezeknek a gépeknek szinte 0... Soha senki nem tudta nekem még elmagyarázni, hogy mi védené meg vastagon a korszerű dobule digit SHORAD HMZ-be repülő Predator és társait és a vadászoktól és extrémnagy HMZ-vel rendelkező légvédelmi rendszerektől ezeket a cuccokat...
Ellenben menyibe fáj csak egy kisebb taktikai UAV vagy UACV? Már tízmilliós nagyságrendben van, a Global Hawk meg több ennél egy nagyságrenddel többe...