• Irasidus
  #16
  Kulcsszó: vonatkoztatási rendszer:

  "A vonatkoztatási rendszer a fizikában a hely és az idő megadását lehetővé tevő viszonyítási objektumok rendszere. Anyagi jellegű fogalom, azaz alappontjait és alapirányait valós anyagi testek jelölik ki. Bármilyen anyagi rendszer választható vonatkoztatási rendszernek. A vonatkoztatási rendszer matematikai leírása a koordináta-rendszer."

  - a testek (bolygók) mozgása a vonatkoztatási rendszertől függ, teljesen szubjektív, hogy mihez viszonyítod (nincs kitüntetett pont a világegyetemben)
  - a Nap vonatkoztatási rendszerében nagy vonalakban ellipszis pályán mozognak a bolygók, és nem spirálban (tudod, rövid úton a Napba zuhannának), nem nagy vonalakban, vagyis a valóságban a többi bolygó perturbáló hatása miatt, ennek köze sincs sem a körhöz, sem az ellipszishez (igencsak kaotikus)
  - a Galaxis centrumához viszonyítva nem igazán lehet, mivel a Nap nem egyenletesen mozog a Tejútrendszer középpontja körül, a bolygók mozgása ebben az vonatkoztatási rendszerben még kaotikusabb lenne (tehát véletlenül sem olyan mint a videón) - de a lényeg megjósolhatatlan a mozgásuk ebben a rendszerben!!!
  - egy nem létező, vagyis ideális helyzetben, ha minden olyan szabályosan mozogna mint ahogy Móriczka elképzeli, a Tejútrendszer középpontjához igazított vonatkoztatási rendszerben a bolygók szinuszhullámot írnának le, és nem spirált, és nem úgy ahogy a videón láttad.

  De a videóval több baj is van. Kérlek, olvasd el a linket amit az előző hsz-eben adtam.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.11.27. 14:32:44