• torreadorz
    #12
    A hosszú élet egyértelmüen genetikai adottság, de ahogy valaki már irta, nem egy "csodagén" hatása, hanem valószinüleg egy rakás együttes kombinációja + szerencse (mert ha valakit fejbelőnek tökmindegy milyen génjei vannak).

    Napjaink "csodája" az egészséges életmód igazából nem oszt nem szoroz a hosszú élet szempontjából, persze van hatása de ez mondjuk max +-10 év. Szóval hogy nem 50 évesen halsz meg hanem mondjuk 60 (én ha valaki túlzásba viszi mindig csak halj meg egészségesen mozgalomnak hivom). Persze ez is számít, főleg hogy az emberi társadalomra vetitve nem mindegy hogy mennyi a várható átlagos életkor, de hosszú élet szempontjából lényegtelen.

    De pl. az én nagypapám 85 éves, átélte a második vh-t, fél életében bányában dolgozott emellett keményem ivott és tulképpen csak szerencse volt hogy nem fulladt bele a saját hányásába többször is mert valaki járókelő megmentette. Tucatszor esett le részegen a fa tetejéről mert természetesen akkor akart fürészelni, többször tört el a keze, betört a feje is stb. Ja és még mindig él, napi 3 erős fekete kávét iszik meg és persze most már csak félévente egyszer mászik négykézláb igaz akkor egy hétig, és hetente kibiciklizik a határba. Azt hiszem rá mondják hogy agyonütni sem lehetne.

    Pedig ugye a mai orvostudomány szerint már rég meg kellet volna halnia tüdőrákban (bánya ->szénpor), májzsugorban (massziv alkoholizmus), balesetben, szivrohamban (kávé+pia+szalonna) vagy bármilyen más rákban.

    Na és ami igazán szép a történetben hogy a nagymamám is él (az ő felesége) 82 éves, hasonlóan jól tartja magát, és ő meg a fentiekből egyiket sem csinálta életében (nem iszik, nem dohányzik, nem kávézik stb és leginkább a szobában varrogat szóval még csak túl sok mozgás sincs)

    :)