• mizar1
    #55
    "... probléma éppen az, hogy helymeghatározásról beszélsz, és közben kisiskolás Descartes-féle koordináta-rendszertől írsz."

    Ember, te tényleg nem vagy komplett. Először is, mi az, hogy "kisiskolás Descartes-féle koordináta rendszer"? Hogy lenne már alkalmatlan a helymeghatározásra? Másodszor előbb foglalkoztam gömháromszögtannal, mint, hogy te megszülettél. Ha te is foglalkoztál volna vele, akkor tudnod kellene, hogy a gömb felszínén minden pontot, amelyet gömháromszögtannal meghatározol, egyértelműen át lehet számolni gömb középpontú, centrikus Descartes-koordinátákra. A megfelelő képleteket keresd ki. De ha nem vagy járatos a gömbháromszögtanban és a transzformációkban, akkor legalább csillagászatból tudhatnál annyit, hogy mik azok a geocentrikus koordináták.
    Minkowskit meg egyelőre ne hozd be, még nem tartasz ott. Majd ha megértetted a helymeghatározást, akkor belemélyedünk.

    -"Te bomlást írtál, az annihiláció meg megsemmisülést jelent, a tömegük(!) alakul át energiává, ami gamma-foton formájában távozik. A bomlás és a megsemmisülés nem ugyanazt jelenti."

    Valóban, a megsemmisülés az megsemmisülést jelent. A mesében, és a köznapi beszédben, de nem a fizikában!
    A fizikában a nyugalmi tömeg szűnik meg, és alakul át energiává. (Az eredeti tömeg és a belőle átalakult szétsugárzó energia energia egyenlege nem változik! Ezt úgy mondják a fizikában, hogy energiamegmaradás, és törvény mondja ki! Szóval nem csak elmélet.) De hogy csinálja, mégis mit gondolsz? Hát úgy, hogy a részecske zárt rendszere, azaz belső energiatartalma, ami Einstein képletével átszámolva azonos a tömegével, azaz jelenti a tömeget magát felbomlik, lebomlik, (ahogy jobban tetszik), és ez az energiatartalom nem marad helyben, hanem szétsugárzódik mint elektromágneses hullám, rezgés, (ahogy neked tetszik). A rendszerre mondhatod, hogy megsemmisült, de valójában csak lebomlott. De ha ez nem így van, ugyan, magyarázd már el nekem, okoska.

    Hát, visszaolvastam amiket eddig írtam, és sehol nem voltam trágár. Nem is leszek, még ha szeretnéd se.
    Én arra rágtam, be, hogy elkezdtél ostobázni. Erre kimutattam, hogy a helymeghatározásról, transzformációkról alig tudsz valamit, annak is nagy részét tévesen.
    Alapvető fogalmi hiányosságaid és zavaraid vannak. De továbbra is nagyképűen kioktatsz.

    Rendben, akkor elmondom, mi az energia. Egyszerűen elmondva munkavégző képesség.

    Na és minek a munkavégző képessége? Hát valaminek. Bizony. És ez a valami az anyag.
    Minden energia forrása az anyag. Minden energia visszavezethető az anyag valamilyen mozgására.
    Energia önmagában anyagtól függetlenül éppúgy nem létezik, mint tér és idő.
    Einstein se mondott mást soha.
    Ha nem így van, akkor írd le, szerinted hogy van.