• kvp
    #6
    A gond ott van, hogy a sok kisebb nagyobb bank nem kepes versenybe szallni par nagyobb multinacionalis vallalattal. Ezek a vallalatok raadasul innovativabbak, mert nem a penzszerzes hagyomanyos, bankok altal kepviselt reszet tekintik elsodleges celjuknak. (azaz befektetesek es hitelezes helyett csak fizetesi szolgaltatasokat nyujtanak) Az emberek jelentos resze pedig nem tud mit kezdeni a befektetes es hitel orientalt bankokkal, mert nem nagyon akarnak hitelt felvenni es nincs befektetheto tokejuk. Innentol ezen altalaban berbol es/vagy/talan fizetesbol elo embereknek boven eleg ha van egy szamlajuk, amire megkapjak a fizetesuk es onnan fizetni tudnak masoknak. Mindezt osszevonva egy egyseges, globalis szolgaltatassal es a fizikai fiokok hianya miatti koltsegmegtakaritassal egyertelmuen latszik, hogy a mai vilagban az online rendszerek (pl. paypal) sokkal versenykepesebbek.

    A bankok igazi ereje a tokemozgasok kornyeken lenne (befektetesek, hitelezes), de pont ez a piac omlott ossze a valsag hatasara. Szerintem a bankok szamara itt lenne az ido, hogy elfogadjak, hogy ahogy az internetszolgaltato is csak olyan mint az aramszolgaltato, ugy a vilag jelentos resze szamara ok is csak egy szamlavezetesi szolgaltatast nyujtanak. Ehhez en hozzatennem, hogy ahogy a jo aramszolgaltato nonprofit, ugy a jo internetszolgaltato es a jo bank is nonprofit, mivel ezek ma mar alapveto szolgaltatasnak szamitanak. A vicces az, hogy sok multinacionalis bani jellegu szolgaltatasokat nyujto ceg rendelkezik kvazi ingyenes (nonprofit) modellel a legtobb fizetni nem szandekozo ugyfele szamara. Ez kb. olyan mintha a bankok nem vonnanak szamlavezetesi meg kezelesi dijat, es tisztan a forgalomaranyos tranzakcios koltsegekbol tartanak fent magukat. Ez utobbi a paypal uzleti modellje es megfelel a tisztan afa-ra alapulo jovedelmi adoztatasnak, viszont globalis szinten, tehat kvazi megkerulhetetlen modon.

    Hogy a fentiek hosszu tavon jok vagy rosszak lesznek az embereknek nem tudom, de hogy a bankok vagy valtanak vagy kiszorulnak a penzugyi piacrol az szinte biztos.