• kvp
    #7
    Meg a BGM–109 Tomahawk is, raadasul az meg atomot is tud vinni.

    Ebben a robotrepulogepben az az uj, hogy ha nagyjabol kilovik a celteruletre (pl. egy hajora), akkor kepes automatikusan kompenzalni a hajo elmozdulasat, tehat van benne egy infravoros es radaros kepfelismerest hasznalo celkoveto rendszer. Ez kepes legyozni a radar es infra csapdakat, tovabba ha kilovik egy flottara, akkor nem az elso utjaba akado kis rombolot, hanem a becelzott anyahajot fogja eltalalni. Tovabba kepes veletlenszeru kitero manovereket vegezni a becsapodas elott, hogy nehezebb legyen eltalalni. Raadasul a kompozit anyagokbol epult, hogy nehezebb legyen eszlelni.

    A vicc az, hogy ezek a technikak ma mar elerhetoek barmelyik hobbi modellepito szamara is, azaz hasonlo tudasu dronokat barki epithet, csak vegsebessegben es a robbanoanyag mennyisegeben jobb a katonai valtozat, de nem okosabb.

    A gond pedig ott van, hogy ha egy flotta kozepen ott all egy civileket szallito oceanjaro, akkor hibas alakfelismeres eseten azt fogja eltalalni, nem a katonai celpontot. Szarazfoldi celnal pedig nem biztos, hogy meg tudja kulonboztetni a katonai es az eskuvoi konvojt. Mondjuk az emberi pilotak sem nagyon...