• szenyor Lopez
    #23
    "Mindenkire kiterjedő kartell még nem létezett."

    Te csak tudod :))))))))))) Kemények ezek a kijelentések a magas lóról.

    Egy példa erre, ami éppen lebukott: LINK.
    Honnan tudod, hogy minden megállapodás eljut a bíróságig? Megbüntették ezeket a cégeket x összegre. Vajon vizsgálta azt valaki, hogy mennyit kerestek a kartellezéssel??? Gyanítom, hogy x-nél többet.

    Mérnök vagy, nagyon jól tudod, hogy amit most, ebben a pillanatban használunk technológiát (bármely iparágban), az nem a csúcstechnika. Extrém esetben lehet, hogy a tervezőasztalon már a mai+4.generáció van, a +3. épp tesztelés alatt, a +2. nagyüzemi teszten és a +1. csak arra vár, hogy a jelenlegi kitermelje azt a hasznot, amit ki kell termelnie, míg a őt piacra dobják.
    Ergo nem a technika határozza meg kizárólag, hogy mi az, amit a piacon látsz. Jelenleg megéri inkább visszahívni 20000 autót egy 5eurocentes alkatrész miatt, mert pénzügyileg még így is jobban jár a gyártó. A pénzügyi indokok ugyanúgy részt vesznek a döntésben, hogy mi kerül piacra és mi nem, mint a műszakiak.
    Úgyhogy ha egy gyártó kereshet ma 10Mrd usd-t, ha viszont tartják a status quo-t, akkor ma 5-öt és minden további évben +5-öt, akkor miért vágnák le az aranytojást tojó tyúkot? Akkor fogják megtenni, amikor valamiért szükséges.

    "ma is lovaskocsival játrnánk vagy gőzmozdonnyal és léghajóval, mert a "lobbi" kinyírta volna őket."

    Attól még, hogy ezeket nem nyírta ki a "lobbi", még sokmindent igenis kinyírt... vagy ha nem kinyír, de visszatart, amíg lehet.