• Tetsuo
    #10
    Persze hogy nehéz, egyre nehezebb. Ráadásul senkinek sem érdeke, hogy egészségesen étkezz, csak magadnak. Az élelmiszergyártók ontják a sok sz@rt, erőltetve a reklámot; az állam nem oktatja a fiatalságot efféle hasznos dolgokra; a gyógyszercégeknek az a jó, ha minden bajod van; a tudatosan táplálkozó embereknek pedig azért nem érdeke, mert ha mindenki fölvilágosult lenne, akkor megfizethetetlen lenne a tényleg jó alapanyag és a termőföldekért verekedni kéne. (Nem véletlen, hogy a termőföld fontos stratégiai elem lett a politikában/maffiában is.

    Az igaz, hogy 50 éve nagyjából a duplája volt a vitamintartalom, száz éve pedig durván négyszerese lehetett a mostani átlagos gyümölcsökének, de az otthon, jó táptalajon termesztett növényekkel azért még sokáig el lehet élni, csak a hibrid vetőmagokat kerülni kell és érdemes génbankokból (nem hivatalos értelemben), egyéb kertekből hagyományos magokat, azok palántáit beszerezni.
    A műtrágyázás és az azzal járó földhasználat megöli a földet, érdemes az ilyen földektől távol termeszteni. (Ez is nehezen kivitelezehtő.)

    Egy bakonyi faluban vagy az Őrségben azért nem lehetetlen a dolog. Ez a szemlélet talán közelebb áll egy művészhez, szellemi foglalkozásúhoz, akinek nem okoz gondot a város távolsága; vagy éppen olyan embernek, aki a gazdálkodásból, termesztésből akar megélni.