• Molnibalage
    40-50 év... azért az nem 5-10 szerese a napelemének.
    És én hol írtam, hogy tízszeres? Sehol... Jó lenne figyelmesen olvasni és úgy válaszolni...

Lehet a bontási "alapot" is ellopták.
    Nyilvános a mérlege vagy minek hívják ezt, nem vagyok pénzügyi szakember. Talán keressél rá...

De miért is kell a bontási alap? Mert rendkívül problémás a sugárzó anyagok kezelése. Tudsz olyan lebontott atomerőműről, aminek a helyén tehenek legelnek? Naperőműnél lebontás után az anyagokat nemhogy dugdosni nem kell, de nagyrészt újra felhasználhatóak.
    Mihez képest porblémás? A hulladék ott marad a reaktorban nem szóródik szét a légkörben, mint a fosszilis erőművek szarjai... A naperőműves újrahasznosítást nem tudom, hogy honnan álmodtad sőt, a PV tudtommal veszélyes hulladék és nem 60-100 év után kell eltakarítani, hanem 20-25 évenként

Legalább egy wiki keresést tolhattál volna... Ajánlom figyelmedbe a "greenfield open to visitors" tételeket...

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_decommissioning

Kicsi a beépített teljesítmény, ez nem vitás, de az újonnan beépített atomerőművi teljesítmény sem több egyenlőre. 3000 milliárd forintból viszont napelem is sokkal több kijönne...
    A baj az, hogy összevissza termelnek és Európában lényegében 3-4 hónapos időszakban hetekig kvázi 0. Tehát meg kell építeni a vicc naperőmvet és kvázi 80%-os kapacitással azt is, ami akkor jár, amikor nem süt a napocska... Szóval hol is van a spórolás? Mert tök vicces, hogy ezt a duplán fizet részt kihagyják úgy, hogy a naperőművet dotálják a kötelező átvétellel és a piac többi szereplője finanszírozza ezt a "spórolást"... Az is kimarad, hogy a naperőműveket más erőművel szemben minden 20-25 év után új PV táblákkal kell ellátni. Vicc az egész.

De mi a helyzet, ha kitekintünk Európára? Ott mi a tendencia? Ezt most komolyan kérdezem, mert csak a németek álláspontját ismerem, a többiekét nem.
    Még Spanyolorszában sem rentábilisak ezek a vackok nemhogy a németeknél van fentebb. Pusztán PR beruházások meg gyakorlatilag a törvényesített lopás kategóriája az egész. Én egy huncut garast sem adnék erre a szarra.

Az elektromos autók a kulcs, és a fejlesztés alatt álló akkuk.
    Szkeptikus vagyok, mert az akkuk előállítása is eddig minden volt, csak nem környezetbarát és nem olcsó...

De fenntartom a véleményemet, hogy már most, a jelenlegi árak és szabályozások mellett is reális alternatíva a napelem.
    Nem, annak hazudják be. A német áram meg biztos viccből kétszerese a franciának mikor 10%-ot sem éri el a nap+szél által termelt áram...