• Cefet
    40-50 év... azért az nem 5-10 szerese a napelemének. Ráadásul a tervezett élettartam duplájáig hajtják őket. Persze gondolom van ellenőrzés, meg karbantartás, így ez nem gond. Ez is bele van számolva az árba? Gondolom nincs, mert nemrég derült ki, hogy a szoci bagázs néhány illusztris tagja milliárdokkal lopott meg bennünket pakson keresztül. Lehet a bontási "alapot" is ellopták. De miért is kell a bontási alap? Mert rendkívül problémás a sugárzó anyagok kezelése. Tudsz olyan lebontott atomerőműről, aminek a helyén tehenek legelnek? Naperőműnél lebontás után az anyagokat nemhogy dugdosni nem kell, de nagyrészt újra felhasználhatóak.
    Kicsi a beépített teljesítmény, ez nem vitás, de az újonnan beépített atomerőművi teljesítmény sem több egyenlőre. 3000 milliárd forintból viszont napelem is sokkal több kijönne... De mi a helyzet, ha kitekintünk Európára? Ott mi a tendencia? Ezt most komolyan kérdezem, mert csak a németek álláspontját ismerem, a többiekét nem.
    Ismerem a napelemek által termelt áram problémáját, amire már a németek is próbálnak megoldást találni, mert ott már jobban felborultak az arányok. Próbálnak hatalmas akkumulátor telepekkel operálni, és azt is olvastam céges intraneten, hogy néhány éven belül csak akkupakkal lehet üzembe helyezni még a hálózatra tápláló napelemeket is. Tudom mi a véleményed, nekem is az...
    Az elektromos autók a kulcs, és a fejlesztés alatt álló akkuk. Csak utána lehet globálisan foglalkozni a decentralizált energia termeléssel. Akkor viszont kelleni fog, mert a jelentkező igényt nem lehet majd mással kielégíteni. Még atomerőművekkel sem.
    De fenntartom a véleményemet, hogy már most, a jelenlegi árak és szabályozások mellett is reális alternatíva a napelem. A mai napon 14,8 kWh-t termelt a kerti erőmű. (10db ET Solar 240W forgatón, EHE 2kW inverter). A napi fogyasztás kb 6-7 kWh, áprilistól 740kWh plusz jött össze. Ezt télen el kell fűtenem...