• NEXUS6
    #7
    Őöööö, a más baktériumokon/gyak algákkal végzett kísérletek sokkal bíztatóbbak. A jelenleg igen csak deficites, szójából, repcéből, használt főzőolajból előállított biodízellel szemben ez már valóban rentábilis üzemanyagárakkal kecsegtet. (Gyak az EU előírás, állami támogatás nélkül a termőföldeken, gyak az élelmiszer kárára előállított un biodízel előállítás pillanatokon belül megpusztulna. A bio- szó sem annyira a környezetbarát voltára, mint a forrásra utal, ugyanis a növények termeléséhez, betakarításához igen csak sok gázolajra, üzemanyagra van szükség, talán még többre is, mint amennyi kijön belőle. Röhej!)

    Aztán amíg adott földterületen a szója, repce 200/600 liter, a pálma 2400 liter folyékony szénhidrogént tud biztosítani, az algákkal működő, fotoszintézisre alapuló bioreaktor 40 000 litert. A működéséhez szükséges magasabb CO2 koncentrációt, erőművekből, más vegyi létesítményekből, vagy olaj/földgázlelőhelyek mellöl lehetne biztosítani.

    A propán valóban nem rossz, de minek ezzel szórakozni, ha cseppfolyós szénhidrogén is kinyerhető, és ahogy tudom az a technológia viszonylag közel van a megvalósításhoz és nem kéne génsebészkedni hozzá.