• saibinu
    #29
    Az 1347-s Pestis járványt több mint valószínű, hogy egy az Ebolához hasonlatos vírus okozta. Tehát annyira nem új keletű a dolog. A tünetek és fertőződés erre enged következtetni.
    Kevesen tudják, hogy az Ebolának, több alfaja (szubtípus) is létezik. Némelyik nagyon pusztító, némelyik nem. Van olyan alfaja amely csak a majomfélékre veszélyes (restoni Ebola - REBOV), de ennek ellenére megkapta biztonsági szempontból a legmagasabb szintű besorolást (négyes), mivel ugyanannak a családnak a tagja, amelyből a zairei (a legveszélyesebb 90%-os halálozási aránnyal) is származik.
    A Zairei szubtípus (ZEBOV) a legveszélyesebb. Ha az pusztítana a jelenlegi országokban, akkor igen, de igen nagy bajban lennénk. Így sem lebecsülendő a mostani törzs pusztítása.
    Az elefántcsontparti Ebola ott kutató kapta el a fertőzést, egy ember. Majd fel is gyógyult. A Dengue-lázhoz hasonló tüneteket produkál.
    A halálozási arányok a következők, de ez nem kőbe vésett. Amennyiben nem kapnak megfelelő orvosi ellátást, ennél jóval több is lehet egy-egy szubtípusnál.
    1. Zairei Ebola törzs (ZEBOV) megközelítőleg 83-90%-s halálozási arány körül mozog, de ha rendelkezésre áll minden eszköz és betartják az előírásokat és a karantént, akkor leszorítható 50-55% körülire.
    2. Szudáni Ebola törzs (SUBOV) 50-65%-s halálozási arány körül mozog legrosszabb esetben.
    3. Bundibugyoi Ebola törzs - Uganda (BEBOV) 25-47%-s halálozási arány.
    4. Elefántcsontparti Ebola törzs (CIEBOV) 0%-s halálozási arány, de eddig egy fertőzött esetről tudunk, aki meggyógyult (Dengue-Láz tünetek).
    5. Restoni Ebola törzs (REBOV) eddig csak állatok, majmok közt szedte áldozatait, ugyan kimutatták az emberekben, akik érintkeztek a beteg állatokkal, de a vérükben az ellenanyag is ott volt, amit a szervezetük termelt a vírus ellen és sikeresen. Azaz tünetmentesek voltak. 0%-s halálozási arány (a majmok halálozási rátáját nem tudom).
    ha már úgy is belelendültünk akkor érdemes megemlíteni a filovíruscsalád másik két tagját is .
    - Marburg vírus (MARV) és (Ravn Vírus (RAVN - Marburg altípusa): Ez arról a városról kapta a nevét, ahol először megbetegített embereket (Németország), bizonyítottan majmoktól került át az emberekre. Majd Frankfurtban izolálták, mivel abból a majomszállítmányból oda is került és Szerbiába is (1967). Összesen 37-n betegedtek meg és 7-n haltak meg. 2004-ben tört ki az első járvány 399 emberből 355-t ölt meg.
    - Lloviu vírus (LLOV): Ez az első bizonyítottan Európában őshonos filovírus. Távoli rokona az Ebola és Marburg vírusnak. Emberi megbetegedést eddig még nem jelentettek. Előfordulása Spanyolország. Nevét Lloviu barlangról kapta (Spanyolország), ahol felfedezték, elhullott denevérekben. Halálozási rátája nem ismert.