• gforce9
    "Csak, hogy nem arról vitatkozunk, hogy 100 %-ig ismerjük-e a saját galaxisunkat, hanem arról, hogy a sajátunkat, vagy más galaxist ismerünk-e jobban? "

Én az elejétől fogva feltérképezésről beszéltem. Nem a megismeréséről, nyilván a csillagokat többet ismerünk itt, mint máshol, meg sok egyéb tulajdonságát jobban tudjuk, de nem erről beszéltem.

Androméda: Kicsit döntve látjuk. Ugyanaz vele a probléma mint a mienkkel. Síkból látva szar feltérképezni valamit. Igen, engem igazol ez is. Az meg plusz rátesz egy lapáttal, hogy messze van. Hidd el a szélkerék galaxisról, amit tengelyirányból látunk, nem fog kiderülni túl sok csoda. Max a részletesség fokozódik.

Tejút vs másik galaxis tömege: Megfigyelsz itt egy csillagot, ami mozog valahogy. Meg egy másikat, ami ismét mozog valahogy stb stb. Csak a gond az, hogy te is egy csillagon ülsz ami mozog valahogy. A rendszer része vagy. Ez egyátalán nem egyszerű. Az x millió évet a forgás idejére többi galaxishoz tudod saccolni... persze ha van elég jó felbontásod ehhez. A doppler mérés ennél pontosabb. Csak az a saját galaxisunkon nem mérhető értelmesen.

Az utolsó bekezdésre: Ne is haragudj, de nem használnak olyan számításokat amit írsz. Ha van egy forgási sebesség és statisztikailag megállapított csillagtömeg, az newtoni fizika szerint adja ki a tömeget. Nem inhomogén módon. Inhomogenitást ennyiből meg sem lehet mondani. Igen, ragaszkodok hozzá, mert nem én írtam hülyeséget. Ponthogy örülnek, hogy a newtoni fizika szerint legalább tudnak modellt felállítani és becsülni. Bőven elég a tömegbecslésre, nem szükséges hozzá, hogy tudják a belső differentciáltságát a tömegeloszlásnak.

"ha a vizsgált testek térbeli kiterjedésűek (és nem elméleti pontszerű tömegek), akkor a köztük ébredő gravitációs erőt a testet felépítő pontszerű tömegek összeadásával lehet kiszámolni."

Persze, csak épp a galaxisok inhomogenitását nem tudjuk. Csak annyit tudunk, hogy XY tömegű csillagok sacc/kb (doplerrel mérve) ennyivel keringenek, ergó a keringési pályán belüli tömeg sacc/kb: Z. Plusz a gravitációs lencsehatást belekalkulálják. Bár ezt kevésbé, mert nagyon pontatlan az adott esetben. Szó sincs arról hogy az inhomogén galaxisok tömegeloszlásával számolgatnának tömegpontonként.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2014.08.24. 23:07:59