• gforce9
    #25
    "Nem tudom ennek mi köze a "20. századig", amikor is csak egy galaxist ismerünk, így a TE összehasonlításod értelmetlen"

    Már ne is haragudj, de marhára nem mindegy hogy 4 karja van vagy 2. És ez 20 évvel ezelőtt még nem volt tudott dolog. 20 évvel ezelőtt pedig már jócskán láttunk galaxisokat. Más galaxisokat, amiknek az alakja nem volt kérdéses. Ez kb. kötözködés kategória. A doppler effektussal pedig mérhető a a forgási sebességük, statisztikailag számolható a tömegük. A mienknél ez sokkal nehezebb meló.

    A másik dolog. Tisztában vagyok, hogy statisztikailag kell számolni. Te úgy látom tiszta hülyének nézel kapásból mindenkit. Nyilván nem 1 szem csillagból fogják megmondani. Ezt elvi szinten értettem. Nem írtam ki külön, bocsánat! Mea culpa. Ideális esetben viszont ennyi kell a számoláshoz. Szóval a statisztika kihoz 1 átlagot. 1db számot és azzal már meg lehet állapítani. Egy galaxis nem pontszerű tömeg? Mit nem mondasz, rá nem jöttem volna. Csak épp Newton óta tudjuk, hogy a gravitációs erő a keringési pályán belül lévő össztömegtől függ, ha a tömegközéppontba összehúzzuk. A kívül lévő pedig nulla gravitációs erőt ad. Szóval a szélén lévő csillagokból lehet vonni egy statisztikát, az alapján tömeget számolni. Mégis máshogy hogy a búbánatba becsülnének galaxistömegeket? Ránézésre?

    Harmadrészt, mert ez kiverte a biztosítékot eléggé, igen azt írtam, hogy más galaxisokat becsülni könnyebb, mert látszanak. És? Bakker ezzel akarsz vitatkozni? Amikor a tejút mérete a tudomány állása szerint 6x változott 30 év alatt? Értem én, hogy te ezzel foglalkozol, de amit csinálsz az kötözködés, nincs olyan előadás, ahol ne azt mondanák, hogy a saját galaxisunkat felmérni nehezebb mint egy másikat. De biztos te tudod jobban.