• kvp
    #8
    A TPM technologia nem arrol szol, hogy kiskaput rakjanak bele, hanem azt biztositja, hogy a hardver megvasarloja ne rendelkezzen 100%-os jogkorrel a gep folott, hanem az a hozzaferesi kulcs kiallitojanal maradjon. A felhasznalasa is jellemzoen masolasvedelmi. Egyebkent az apple az elso macosx ota tamogatja es hasznalja is a sajat gepeiben, ez az itunes rendszer egyik alapja. Egyebkent pc-k eseten hardver gyartotol fugg, hogy kikapcsolhato-e. Az amerikai kormany szamara a tpm chipekbe nem hatso kaput raknak, hanem nekik is van hozza normal kulcsuk. Egyebek kozott ezert is tiltottak ki a lenovo gepeket a pentagonbol, mivel a thinkpad uzeletag negvetele utan a lenovo a kinai kormany kulcsaira cserelte az amerikai kulcsokat minden uj keszulekeben. Korabban (win95/win98) ugyanilyen masodlagos kormanyzati kulcs volt minden windows-ban, ez kerult at a tpm chipekbe, mivel a szoftverbol tul konnyu volt eltavolitani.

    A megoldas egyebkent vagy tpm mentes termeket venni, meg akkor is ha ezzel le kell mondanunk a masolasvedett tartalmak legalis felhasznalasarol vagy sajat kulcsokat gyartani es tolteni a tpm alrendszerekbe. Ez utobbi megoldast hasznaljak egyebkent az open source android verziok is, ki is lettek rugva erte a market-rol. Legalabbis papiron, mert a gyakorlatban a megoldas mukodik.

    Ha valaki nagyon akar akkor gyarthat sajat tpm chipeket is (sima mikrovezerlok, szabvanyos celszoftverrel), amit akar egy bolti gepre is felrakhat. Egy kis patch-eles utan meg a windows is legalisnak nezi, csak eppen nallunk lesz az osszes kulcs. A legtobb fejlett terrorszervezet es szinte minden komolyabb bunozoi csoport mar ilyen hardvereket es szoftvereket hasznal, ezert nem is nagyon tudjak oket lehallgatni. A keversbe hozzaertoknek egyebkent a technologia elerheto mar itthon is, jo penzert lehet megfelelo tudasu, tiszta es hatso kapu mentes rendszereket venni.

    A tevedes elkerulese erdekeben a microsoft igazat mond, nem ok hanem a tpm chipek gyartoi, tovabba a hardver keszitok biztositjak a hozzaferest. A microsoft ebben tenyleg tiszta, csak a sajat gyartasu hardvereik eseten felelnek ok a hozzaferesert, de az xbox csaladnal nem is tagadjak, hogy 100%-os hozzaferest adnak az amerikai kormanynak minden adathoz. (ez benne is van a vegfelhasznaloi szerzodesben valahol)

    Hasonlo a helyzet a google android-dal is. Teljes a tpm tamogatasuk, sot meg reszletesen le is van irva, hogy mi hol van, hatha valakinek barkacsolni lesz kedve. A kinai kormany pl. ezert tett kotelezove kinan belul sajat android verziot, ami a legtobb kinai import keszulekre is felkerul. Ezeket az amerikaiak nem tudjak lehallgatni, csak a kinai kormany. A hazi barkacs disztribuciokat pedig jellemzoen egyik fel sem. (max. a disztribucio keszitoi, de a megbizhatoak ilyen opciot nem raknak bele)

    ps: A magyar allamnak is van sajat, kulfoldi befolyastol mentes hardvere es szoftvere, open source alapokon (tehat felhasznalva a teljes open source kozosseg tudasat). Sot jopar valtozat letezik, mert a politikusaink keptelenek egy szabvanyositott hardverben/szoftverben megegyezni egymassal.