Megint csak nincs igazad. Amiket Te említesz, azok emberi kapcsolatok. Úgy gondolom, hogy legyen bármilyen műfajú a film, sorozat - ami(k) emberek, emberek csoportjairól szónak - szükség van az emberek közötti kommunikációra, kapcsolatokra. Elképzelhetetlennek tartok egy olyan sorozatot amiben emberek vannak, viszont a filmben - valamilyen úton-módon - kihagyják az emberek közötti kapcsolatokat.
A politika illetve a vallás már egy teljesen más kérdés. És még csak ezzel a kettővel sem lenne egyébként gond, ezek is hozzátartoznak az élethez, de amikor egy sci-fi-nek tartott sorozat szinte semmi másról nem szól csak erről a kettőről, akkor az már nem sci-fi. Én mindig csak annyit mondtam a BSG-re, hogy egy Elnök emberei űrbe helyezve. Sok műfajt fel tudnék sorolni amivel jellemezni tudná, a BSG-t; szappanopera, politikai-doku, politikai-fantasy.... de nekem semmiképpen nem a SCi-fi jut eszembe róla.
A Babylon5 egy nagyon jó példa arra, hogy mikor van a vallás-politika-sci-fi egyensúlyban a egy sorozatban.
(egyébként a példáid a BSG-re szintén ráillenek (családi kirándulás+Dawson és a haverok) csak én még kiegészíteném egy Barátok közttel is...)