gforce9#98
"Ezek szerint te a kapitalizmust akarod csiszolni."
Nyilván máshogy nem mehet a változás csak apránként. Olyan álomvilágban főképp nem élek, hogy egyik pillanatról a másikra személy és tekintélyelven szerveződő társadalomról problémaközpontúra váltunk. Nyilván ilyen nem fog menni. Egyelőre megelégednék a kapitalizmus kissé humánusabbá tételével is, igen. Aztán hogy azután merre? Lehet ez már csak az unokák gondja lesz. Cigány és egyéb kérdés az volt más rendszerekben is csak más és más volt a vetülete. Más népcsoport más rendszerek, más ütközési pontok. Ilyenek lesznek még jósokáig. Amúgy sem hiszek abban, hogy társadalomszervezési megoldása lenne egy kisebbségi kérdésnek vagy a kulturális ellentéteknek. Én úgy gondolom, hogy a kisebbségi kérdések szigorúan lokálisan kezelendők. Vannak gondok, sokfélék, sokféle emberekkel. Elsősorban az egyenlő elbánás lenne az alap. Ez jelenleg nincs meg. Utána, ha már ez megvan, el lehet kezdeni a lokális gondok feltárását és orvoslását. Aztán jöhet a segítség. Vagy anyagiak vagy nagyobb szigor formájában. Attól függően, hogy melyik problémára mi a legjobb közelítés. De még az első lépésnél sem tartunk, úgyhogy ez is csak kósza gondolat. Mindenesetre én a problémaközpontú társadalom képét vizionálom a személyközpontú helyett. Aztán lehet csak vízió marad. Kiderül majd. A pénz meg néhány ezeréves találmány és nem is arra használják sokszor, mint amire ki lett találva. Szóval szerintem újrareformálásra szorulna minimum.