• Molnibalage
    #22
    Az tény, hogy az elmúlt évtizedekben az elektronika fejlődött a legnagyobb mértékben (mondhatni robbanásszerűen). Azonban az űrutazásban használt más ágazatok már nem annyira. Szerintem ez betudható az "alacsony" költségvetésnek, de még inkább az állandóan változó politikai irányzatoknak.

    Nem. Egyszerűen a techológa fizikai korlátaival. A mikroelektronika most már tényleg mikroelektronika a 30 évvel ezelőttihez képest. Viszont egyszerűen nincs olyan szerkezeti anyag, ami sokkal könnyebb lenne és olyan erős, mint a mostani, vagy ugyanolyan sűrűséggel nagyságrendileg erősebb. Nincs olyan rakéta hajtóanyag, aminek a súlyegységre fajlagosított energiatartalma nagyobb lenne, egyszerűen kurva sok hajtóanyag kell nagy tömeg emeléséhez, stb.

    A mikroelektronikával egyszerűen mázlija van az emberiségnek, hogy ez a fizikai korlát. Furcsa, hogy a legtöbb ember nem gondolkozik el azon, hogy milyen mázli, hogy a világ olyan amilyen. Mert lehetne olyan is, hogy pl. minden étel megromlik 2 óra után, nem létezne a Földön XY anyag, ami fontos. A környezet egyes technológiák határait máshol jelöli ki. Ennyi.