• NEXUS6
    1. rengeteg dokumentált kísérlet van. pl telepátiára J. B. Rhine 1931.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Banks_Rhine

2. próbáltam kifejteni, hogy szerintem pl mi lehet az ESP és az evolúció kapcsolata. Mint kifejtettem, a nem alfa egyedek sorsa már az elött megpecsételődik mielött azok ténylegesen elpusztulnának. A préda és a vadász populációk viszonya pedig sokal inkább ezen egyedek biztosította kapcsolatként, mint valami versengésként értelmezhető. Igen a vadászok jelentenek egyfajta szelekciós nyomást, de a valódi versengés és kiválasztódás az az adott populáción belül történik. Egy adott hím gnu-nak nem az oroszlánnal, hanem a csorda más hímeivel kell versenyeznie. Ha az oroszlánok jelentette szelekciós nyomás csökken, akkor ugyan időlegesen valóban növekedhet a csorda állománya, de az erőforrások állandóságát tekintve ez vissza fog esni, illetve a genetikai állomány minőségére is negatívan hat a kevésbé fitt egyedek szaporodása.

Ebben a rendszerben akár a gnu, akár az oroszlánok részéről a telepátia/clairvoyance megerősödése a kvázi egyensúly felbomlását a genetikai állomány leromlását okozná. Ha feltesszük, hogy az egész evolúció gyakorlatilag gének és nem egyes egyedek szintjén működik (ami valószínű mert a gének kvázi örök életüek, az egyedek meg nem) akkor az evolúció maga ellenérdekelt ilyen eltolódás megjelenésében.

Más kérdés, hogy a telepatia (ennek részeként esetleg empátia, bonyolult társadalmi kapcsolatok feltérképezése, manipulálása?) populáción belül pl "csajozásra" használható, mert akkor viszont előnyt jelenthet!
    És az ember egyik ilyen tulajdonsága pont ez, hogy annélkül tud csajozni, hogy naponta kéne véres harcot vívni. Azonban ha az ilyen érzékelés kialakul, akkor kialakulnak az ellenképességek is, ami elindít egy versengést, kiválasztódást. Ha valahol működik a telepátia az élővilágban, az pont hogy az ember az.

Szerintem.