• gforce9
    A túlnépesedéssel én nem értek egyet. Én ezt a túlnépesedés dolgot nyugat kényelmes indokának látom arra, hogy megnyugtassa magát, nem ő tehet a környezeti terhelésről, hanem az a baj hogy sokan vagyunk. Ez egy tök jó problémahárító álláspont. Szerintem a föld ésszerű gazdálkodással 2x ennyi embert is el tudna tartani. Persze nem ártana egyszer valamilyen módon gátat szabni a népesedésnek, de szerintem nem ez a jelenkor problémája. A fő gond az, hogy korunkban lényegében bármely termékből tetszés szerinti mennység olcsón előállítható, még mindig a kereslet-kínálat, hiánygazdaság elveit követjük. Eközeben jönnek olyan dolgok, hogy az állam fizet pl. Németországban egy parlagon hagyott földért is támogatást, csak hogy ne vess. Mert jajj leesik akkor a termény ára. Nonszensz. A másik fő gond a pénzrendszer groteszksága, hogy a pénz használatának mértéke a társadalmakból lénygében a tőzsdére és egyéb spekulációs piacokra vándorolt csak kis hányada vesz részt ténylegesen a gazdasági folyamatokban. Harmadrészt pedig a görcsös ragaszkodás ahhoz, hogy az automatizálás és robotizálás korában inkább kitalálunk kamumunkahelyket és szívunk a munkanélküliséggel, minthogy felismernénk ez megoldhatatlan feladat azóta, hogy a tömegtermelés megjelent. Tömören én így látom.