• Tetsuo
  #69
  Több oldalról közelíteném meg a kérdést.

  Mint írtam alább, vagy egy másik topikban esetleg, hogy a legnagyobb probléma a túlnépesedés, ugyanis a Föld véges. Ha nem teszünk ellene sürgősen, akkor feléljük erőforrásaink egy részét és úgy járunk, mint a doboznyi patkány, miután elfogyott az addig bőséges kajájuk amitől elszaporodtak, egymást zabálják fel...
  Ez persze nem egyszerű, mert pl. a kínai szabályozás öregedő társadalmat eredményez, egyre szarabb korfával.
  Persze az sem várható el, amint egy csendes óceáni társadalomban szokás volt, ahol az öregek, ha úgy érezték már nem tesznek hozzá a közjóhoz, kihajóztak örökre.
  Ezt nem a polgároknak, hanem a társadalom irányítóinak kell szabályozni, méghozzá a nemsegítéssel.
  A populáció szerkezeti változásait figyelembevéve egyfajta kompenzációként is működhetne a csökknetés.
  Ugyanis jelen civilizációnkban nem csak hogy nem működik az evolúció és a természetes kiválasztódás, hanem inkább egy mesterséges kiválasztódás folyamán (hosszútávon) torzul, romlik a fajunk, genetikánk. A sok gyógyszer és tüneti kezelés ill. a beteg élet elnyújtása mellett még protekciót kap minden abnormitás... esztelen segélyezések stb.
  Ezenfelül a society-ban jelenleg van egy olyan kiválasztódás, ahol a becsületes, altruista emberrel szemben előnyben van a simulékony, gerinctelen, hazug ember. Ez nem volt mindig így persze, de mára megszűntek a szabályozók, mint az erkölcsök és a szakrális regulák.
  Szóval mindenekelőtt az említett problémát kell megoldani, ami nem egyszerű -belátom- de elkerülhetetlen a nemes cél érdekében.

  A fogyasztás tudatos csökkentése nem lehet számottevő egy kapitalista berendezkedésben, különben gazdasági katasztrófát eredményez. A legtöbb ember nem is tud elképzelni mást, annyira pénzfüggő lett az ember, minden szinten.
  Alapjaiban kell újraszervezni és teljesen átalakítani a társadalmat, ami stabil elvek, kidolgozott eszme nélkül nem megy, különben azt kapjuk majd, mint ma; Visszajutunk oda, ahonnan kezdtük. (A mai irányítóelveink hazugog (a demokrácia és a liberalizmus alapelvei), eszménk az antinácizmus és a materializmus ill. egyéb megvezető, kaotikus módosulások.)
  Egy olyan világot kell teremteni, ahol nem célja senkinek sem, hogy kacatot gyártson és mást becsapva eladja azt. Egy olyan világot, ahol az emberek nem akarnak mindig jobbat és újabbat egy-egy használati tárgyból, félredobva az előzőt. Egy olyan világot, ahol nem árasztanak el a reklámok, nem buzdít semmi vásárlásra, de persze nem szűkölködsz.
  Sokan, ez a fickó is ilyen világot szeretne, csak nem tudják, hogy az atomstabil elvek nélkül tervük utópia marad örökre.

  Az embernek harmóniában kell élnie környezetével, a természettel. A nagyon kicsi dolgok is fontosak, lavinát indíthatnak el, pl. a pozitív példa, a kisugárzás által. Ezekután csak olyan dolgokról tudnék írni, amire minden materialista ugrana. :-) Szóval, most abba is hagyom.
  Egy Mahatma Gandhi idézettel zárom:
  "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban."