• torreadorz
    #15
    "De ugye az örök kérdés, hogy ha tényleg vannak más civilizációk, akkor hogyhogy még semmit nem láttunk tőlük, miért nem kolonizálták réges-rég az egész galaxist."

    Erre rengeteg magyarázat van, például a legegyszerübb hogy már rég kolonizálták, csak mi nem látjuk/nem ismerjük fel. Pl. per pillanat semmilyen technikával nem tudunk észlelni egy emberi méretü ürhajót egy ezer fényévre lévő csillag bolygója körül. Sőt, még egy bolygó méretü ürhajót sem, csak nagyon speciális esetben (ha pl. rendszeresen beletakar a csilllag fényébe, a bolygókat is igy észlelik szerencsés esetben, de ez is rendkivül ritka 100 millióból 1x).

    Vagy pl. a szupernova tevékenységet (amikor egy csillag felrobban) teljesen természetesnek vesszük, pedig simán lehet hogy az nem más mint egy idegen faj energiatermelési módszere. Vagy épp az ő "atombombájuk" amit nem félnek használni.

    Vagy ad abszurdum, nekik ez a seti program.
    Egy csillag felrobbanása ugyanis rendkivül látványos,cserébe elég ritka (sőt elképzelhető hogy magától soha nem is történik meg).
    Ha én egy idegen értelmes faj lennék elég magas technikai szinvonalon és szeretnék üzenni más (akár alacsonyabb fejlettségi szinten álló fajoknak) hogy "hé nem vagytok egyedül", akkor én erre egy rendkivül látványos, akár müszerek nélkül is könnyen észlelhető átfogó sprektumú, egyszerüen értelmezhető módszert választanék, aminek a specialitása pont az lenne hogy egy olyan dolgot csinálok ami magától amúgy nem fordul elő a természetben.

    Pl. egy-egy csillag felrobbantása rendszeresen. A bibi csak az, hogy mivel mi már beleszülettünk ebbe, nem tudjuk megkülönböztetni hogy ez egy jeladás vagy egy természetes folyamat. Persze amit mondtam csak egy a sok teória közül.