• endrev
    #3
    Barret, lehet végletekben gondolkodni (és a kérdés jogos), de tény, hogy ha túl sokan töltenek le egy könyvet (különösen, ha az csak magyarul jelent meg, a magyar piac elég kicsi), akkor bizony nem fogja megérni az írónak, hogy írjon, és nem lesz folytatás, nem lesz új könyv. Na persze az is igaz, hogy nem tudható: ha nem tölti le, megvette-e volna. Mert ha simán csak nem tölti le és nem veszi meg, akkor a matematikai végeredmény ugyanaz, mintha letöltötte volna illegálisan: bevétel 0 Ft, 0 Ft (attól az olvasótól).

    A megoldás az, hogy ha le is töltöttem a könyvet illegálisan, de ha tetszett, akkor lehetőleg megveszem, ha utólag is. Mert különben könnyen lehet, hogy a szeretett, de illegálisan letöltött könyv írója csődbe megy, és nem ír több könyvet.

    Viszont a fenti "Tízből négy olvasó illegális forrásból is töltött már le e-könyvet"-adattal semmire sem megyünk, mivel lehet hogy tíz könyvből egyet illegálisan töltött le, a többit megvásárolta, esetleg azt az egyet is, utólag (mert olyan becsületes volt, hogy mégis...). Tehát ez a százalékos adat értelmezhetetlen, ezért használhatatlan.

    Ugyanakkor ha egy könyvet húszezren megvettek, és ezren illegálisan letöltöttek, akkor az író már milliókat kapott (ha észnél volt a kiadói szerződésnél, és nem használták ki – merthogy ez sem példanélküli). A legtöbben 5-10%-os szerzői jutalékot kapnak, de ismerek olyan írót, aki 40%-ot. (Észnél volt, nem hagyta magát palira venni.) Persze ez akkor érdekes, ha a kiadó nem tesz semmit, csak hosztolja a kiadás. Ha szépen marketingez, akkor az egész más tészta, csakhogy ilyet szinte soha nem csinál, többnyire még akkor sem, amikor úgy tűnik (Frei Tamás könyvei stb.)