• yamato41
    #11
    Számoljunk!
    Találomra választottam egy kortárs regényt, az elsőt, amit megláttam és megvan e-book és nyomtatott változatban is.
    e-book: 990 Ft (http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Fabri_Peter_Titkos_konyv_49_nap_&id=10315&type=250)
    nyomtatott: 1800 Ft (http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Fabri_Peter_Titkos_konyv_49_nap&id=14782&type=22)

    ÁFA nélküli árak:
    e-book: 787 Ft (27%-os ÁFA)
    nyomtatott: 1714 Ft (5%-os ÁFA)
    különbség: 927 Ft

    Az e-book költsége a következőkből áll: szerzői rész (jogdíj, tiszteletdíj, bármilyen formában), szerkesztés, grafikai munka és a kiadó nyeresége.
    A különbség a nyomtatás és a terjesztés költsége. A könyv színes kemény borítójú, 218 oldal (felteszem fekete-fehér), ami még 1000 példány esetében sem reális, hogy 927 Ft legyen (még ha WC papírra nyomnák, akkor sem), mert pl. min. 20% remittenda, stb. Van ezen a téren tapasztalatom, ez a költség nem tudom elhinni, hogy 1200 Ft-nál alacsonyabb legyen, de még így is nagyon nagy a példányszám.
    Az e-book költsége a következőkből áll: szerzői rész (jogdíj, tiszteletdíj, bármilyen formában), szerkesztés, grafikai munka és a kiadó nyeresége.
    Tehát az e-book árazása túlságosan magas, ami nem csupán a magas ÁFA tartalomnak tudható be. Egyszerűen nagyobb a haszon az e-bookon, mert nagyobbat tesznek rá. A kiadóknak is el kellene gondolkodnia az árképzésen, de az ÁFA is csökkenhetne 5%-ra (nem beszélve a pozitív környezeti hatásról). A reális ár szerintem az e-book harmada a nyomtatottnak. (Az meg már szubjektív dolog, hogy én nem vennék meg nem pdf-ben e-bookot, ez meg csak epubban, az általam legkevésbé kedvelt formátumban és mobiban elérhető.)

    De azt is lássuk, hogy a kiadóknak nem érdekük az e-book elterjedése. Ugyanis ha egy író tud rendesen kiadványt szerkeszteni, akkor már csak legfeljebb egy grafikust kell megfizetnie a borítóhoz, és a kiadót szépen ki is lehet iktatni, fillérekből lehet kiadó nélkül piacra dobni e-bookot. De még ha nem is tud szerkeszteni, 60-80e Ft-ért piacra dobhat egy könyvet, amit ha egy kedvező, 500 Ft-os árazással ad el, 1000 db-ból már szép haszna lehet.
    Summa summarum a kiadók komolyan fékezik az e-bookok elterjedését.