• kvp
    #10
    "Vagy is a jég egyelőre nem olvad hanem hízik!"

    A vizfelszini jeg felulete nott, cserebe sokkal vekonyabb. A jegtakaro osszterfogata pedig meredeken csokken mindenutt.

    " Alaphelyzet,hogy regebben tobb gleccser volt es a jegkorszak ota folyamatosan fogynak. Nem is ertem miert termeszetes, hogy az ott van. Az oceanban a helye. Oda tart es ez normalis."

    Nem termeszetes, hanem elonyos. Marmint az emberiseg szamara az a jo, ha a jegtakaro akkora amekkora az elmult par szaz evben volt. Ugyanis ha kisebb az azt jelenti, hogy melegebb lett az atlaghomerseklet es ebben az esetben kevesebb embert tud eltartani a mezogazdasag a jelenlegi technologiakkal. Azaz ha pechunk van, akkor nem csak afrikaban hanem europaban is ehinseg lesz. Mivel ez sokak szerint nem elonyos, ezert jo lenne stabilizalni a bolygo eghajlatat, megpedig az emberiseg szamara elonyos keretek kozott. Igazabol boven eleg lenne az is ha a legkori szendioxid szintje nem haladna meg az emberiseg kialakulasa ota eltelt par szazezer ev termeszetes maximumat. A gond az, hogy ennek a tobbszorosenel jarunk most, lassan akkora lesz, mint az emlosok kialakulasa elott. Ez utobbi varhatoan a foldi emlos fajok (pl. emberek) kihalasat okozza, legalabbis technikai segitseg nelkul (oxigenpalack) nem fogunk tudni levegot venni a szabadban. Egyes tudosok szerint ez az allapot az emberiseg fennmaradasara karos hatassal lenne.

    A penzvilag pedig azt allapitotta meg, hogy az o szemelyes fennmaradasukra nem veszelyes a fold elolenyeinek kipusztulasa, tovabba a sajat eletukben varhatoan ez meg nem kovetkezik be, tehat inkabb a profit maximalizalassal foglalkoznak. Ez ugyanaz a strategia, mint amikor egy par eldonti, hogy gyerekek helyett inkabb jobban fognak elni, legfeljebb nem lesz orokosuk. A nagytokesek pont ezt teszik, csak az egesz emberiseg neveben donottek a jovo nemzedekekrol torteno lemondas mellett, ugyanis ha nincs hol elni, akkor az emberiseg egyszeruen kihal. Ez egy reszben tudatos dontes, ami az emberi tulelesi oszontok helyett az ember egyedi onzesere epul.