• halgatyó
    #30
    Érdekes, hogy kering néhány ilyen terv a világban, amiket időről időre felröptetnek, a megoldhatóság szemmellátható hiánya ellenére. Legalábbis belátható időn belül ebből SEMMI sem lesz..

    Ilyen ötlet ez a Föld körül keringő naperőmű, meg a kábeles űrlift, az atombombarobbantásokkal hejtott csillagközi űrhajó, meg még egy sor.

    Egy ilyen naprőmű 2 féle magasságban keringhet: vagy földközeli pályán, akkor a megtermelt energia lejuttatása viszonylag kis távolságon át történik, viszont az űr-erőmű igen gyorsan mozog, emiatt folyton át kell állni másik fogadóállomásra (jó sok ilyent kellene kiépíteni, és a nyalábot BIZTONSÁGOSAN odairányítani...hmmm)

    Vagy geoszinkron pályán keringhet, ekkor mindig a földfelszín ugyanazon pontja felett lebegne, viszont 36 ezer (!!) km magasságból kell lesugároznia az energiát, ami hatalmas területen oszlana meg. Vagyis több száz négyzetkilométeres fogadóantenna kellene, ami lehet drágább mint ugyanazt az energiát földfelszíni naperőművekkel előállítani.

    Harmadik lehetőség még távolabbinak tűnik: a megtermelt energiát valami eltároló folyamatba fektetni, amelynek az energiasűrűsége SOKSZOROSA kell hogy legyen a vízbontással (H2+O2) energiasűrűságének (pl antianyagtermelés). Az így kapott energiatároló anyagot űrkapcsulákban lejuttatni.
    scifi.