• Archenemy
    #67
    "Egy multimilliárdos szemében ezek az összegek olyanok, mintha én 1 ft-ot utalnék valakinek. "

    Azért jó hogy egyre nevetségesen gazdagabb emberekről van szó :) Az elején még a százmilliót kereső volt a példa. Multimilliárdosból van MO-n mondjuk 100.

    De OK. Tételezzük fel, hogy van mondjuk Csányi (becsült vagyona: 135 milliárd). Meg vagy te (becsült vagyonod megtakarítással, autóstul, lakásostul 20 millió).

    Amennyi neked egy forint, az egy húszmilliomod része a vagyonodnak, azaz egy forint.

    Amennyi Csányi vagyonának húszmilliomod része: 6750 forint.

    Hát... Ezzel nincs sok ember kisegítve :)

    De ok: mondjuk azt, hogy Csányi vagyonának 1%-ával támogassa a magyar oktatást.

    De ha Csányi támogatja 1%-kal, akkor te is, nem? Akkor a rád eső rész az kétszázezer. Ezt se szívesen fizeti ki mellényzsebből az ember.

    Ja tudom, de támogassa _csak_ ő. Na mondom, helyben is vagyunk, aki nálam gazdagabb, az adjon, de én nem adok :)

    "A másik: kérlek ne általánosíts, nem mondtam olyat, hogy a gazdag ember kapásból önző és egoista,"

    De, de mondtál. Itt:

    "A felsőosztály viszont sosem akarta volna az ő szintjére emelni a középosztályt, hisz akkor ők mitől különlegesek? "

    Nem azt írtad, hogy "vannak felsőosztálybeliek, akik..." hanem en bloc az egész felsőosztály.

    "De ha valaki egy többmillió dolláros öltönyt vesz csupán a márka miatt, na annak semmi értelme nincs, az csak egó"

    Ja, mint a ps4-nek meg a gyűjtői kiadásos játékoknak. Csak nagyságrendi a különbség. Pedig a ps4 helyett vehettél volna egy használt ps3-at, a maradék pénzt meg átutalhattad volna a vöröskeresztnek. Ja csak te se csinálod meg. Nyugi, más se. Csányi se.

    "Nem a pénz áramlásáról beszélek, inkább a pazarlásról. Te sem veszel egyszerre 100 kiló kenyeret, mert felesleges"

    De basszus aki most nem tud kenyeret venni, az nem azért nem tud, mert üresek a polcok! Épp hogy örülnének a boltosok is, meg a búzatermelők is, ha többet tudnának eladni.

    " Az meg, hogy ez a pénz a sima melósokat "gazdagítaná", az nem igaz, csupán megkapja a keresetét. "

    Jó de érted, ha meg nem venne luxusautókat, akkor a gyár meg bezárna, és akkor a melós meg nem kapná meg a sima keresetét sem. Igaz lehet kapna ingyenkaját a milliomostól, aki erre költi a pénzét a luxusautók helyett. Tényleg jobb lenne?

    Igen, értem a MASAT példát is. De itt van megint: nem lett volna neked elég egy tízessel olcsóbb gép? Akkor pont adhattál volna bele egy tízest. Tudom geci vagyok, na de basszus, azt akarom hogy megértsétek, hogy egy nálatok szegényebb ember a ti életstílusotokat tarthatja pazarlónak. Amennyit egy nap elkávéztok (elkávézunk), abból egy szegény vidéken élő afrikai pont megebédelne családostul. Nem nevetségesen pazarló? És mégis elkávézzuk (vagy helyettesítsd be teával, cigivel, telefonos játékokkal).

    Hogy is mondjam, ÉRZELMILEG értem, hogy miért vagytok ezen az állásponton, mivel engem is dühít, hogy szerintem fontos célokra nem adnak emberek pénzt, pláne olyanok akiknek ez nagyságrendekkel kisebb fáradság lenne, mint nekem.

    De ÉRTELMILEG meg sajnos csak ellene tudok érvelni, hiszen én sem adok más emberek számára fontos célokért pénzt, még akkor sem, ha ez nekem nagyságrendekkel kisebb erőfeszítés lenne, mint neki.