• Dodo55
    #7
    Nem tagadom, hogy probléma, hogy az NSA és egyéb esetleges szolgálatok belelátnak mindenbe, de személyesen ez sokkal kevésbé zavar, mint ha szimpla emberek látnának rólam olyan dolgokat, amiket nem feltétlenül szeretnék velük megosztani.

    Ezért is van nekem inkább problémám a facebookkal (nincs is regisztrációm) pl., mert ott számtalan példa volt rá, hogy biztonsági rések miatt pont szimpla emberek láthattak egy csomó mindent amit nem szabadott volna nekik, meg eleve számos olyan szolgáltatása van, amiben ez konkrétan feature, és nem letiltható (pl. másoknak ajánl valakit, hogy az én ismerősöm, holott pl. én nem szeretném, ha bárki is látná kik az ismerőseim, tudtommal hiába tiltom le a listát, ez a feature megmarad).

    Egyszóval nekem a privacy a magánügyeim védelmét jelenti a tágabb környezetemtől akikre ezek már nem feltétlenül tartoznak, nem pedig az olyan durva rejtegetnivalók védelmét a szolgálatok elől, amiket ép eszű ember amúgy sem a neten tárgyal meg, sőt ép eszű embernek nem is nagyon vannak ilyen rejtegetnivalói általában. Az meg a másik, hogy Snowden szivárogtatásai előtt is szinte egyértelmű volt a dolog, ő csak megerősítette és konkrét példákat adott rá.

    Tudom, hogy néha, szerencsétlen esetben ártatlan emberek is áldozatul eshetnek ezeknek a lehallgatásoknak, de sokkal nagyobb problémának tartom jelenleg, hogy az internetezők 60-80%-a egy olyan platformot használ kapcsolattartásra, ami egyrészt sokkal több információt kiszolgáltat az illető környezetének, mint amennyit az illető önként, tudatosan tenne, másrészt pedig valamennyire leépíti a kapcsolatokat azokkal az ismerősökkel, akik nem kívánják ezeknek a kellemetlen hatásoknak kitenni magukat, így távol tartják magukat a platformtól.

    Alapjaiban véve nem tartom egy rossz dolognak az egészet, csak sokkal komolyabb profil kéne egy ilyen szolgáltatásnak, sokkal erősebben szabályozható, default-as-most-private adatvédelmi beállítások, és az a baj, hogy a fb-nak erre már annyi ideje lett volna, hogy ezek után már nagyon nehezen tudnák a megfelelő bizalmat kiépíteni a magamfajták irányába.