who am I 7#68
Én teljesen másképp közelítem meg a dolgot, az önzőség úgy gondolom, nem egy erkölcsi humbug, nem egy bármiféle szocializáltságból kiváló vagy kifejlődő, mutálódott melléktermék, akármi.
Azt hiszem, hogy egyiket sem lehet bizonyítani, persze teóriákat lehet gyártani így meg úgy, aztán mindenki azt hisz, amit akar..Dawkins könyve, ha közvetetten is vetíti rá az evolúciós elméletre, de egy ilyesmi teórián alapul.Nekem szimpatikus a dolog...én önzőség tetejének azt tartom, amikor valaki korrumpál (főleg nagy pénzekért), vagy vegyünk nagy cégek vezetőit, rabszolga sorsba (akár öngyilkosságba, kína ugye) taszít embereket (milliókat akár), a rengeteg profitért, h neki minél több legyen és minél drágább javakat, stb-ket tudjon SAJÁT magának felhalmozni.Saját maga élvezkedésére...az, hogy most ez a génekben benne van, úgy mint a rák és csak 1 szikra kell, h "előhívja" avagy sem, ezt nem tudom.De én úgy gondolom, hogy ez mindenkiben benne van..és az önzetlenség is.Szerintem ez logikusabb, mint a szocializáltságról vagy erkölcsről agyalgatni ezen a szinten, mert biztos vagyok benne, hogy mikor még majmok/ősemberek voltunk, az nem volt ennyire meghatározó, persze az új világban biztos, hogy ezzel is van némi kapcsolata..sajnos mindennapjaikat nem ismerjük, hogy komolyabb következtetést lehessen levonni :D De szerintem, ha érezte, h neki ez meg az jól esik, akkor többször csinálta, saját maga megelégülésére..akár gyilkoást, akár bármi mást én már azt önzésnek tekintem.
A fent említett vonalon gondolnám, hogy a jómód (és ja, valóban a többféle fogamzásgátló módszer), a több pénz csábító és, aki elég önző, akkor azt inkább magára fogja költeni és élvezni az életet.Persze, tutkó van olyan, akinek a lekötöttség (gyerek) is élvezetet jelent, mivel sok féle ember van..de szerintem a 2.-ból van kevesebb...
AFrikával (és a primitívebb emberekkel) kapcsolatban meg, inkább a visszamaradottság, szegénység, nem pedig az önzetlenség van jelen...a két dolog nem ugyanaz, hogy valakinek egy putriba azért van 10 gyereke ,mert önzetlen..inkább csak buta,felelőtlen, de azért szeret élvezkedni (mert csak felcsinálják...), ha már más nincs a szerencsétlenjének.
Lehetne ezeken sokat agyalni, nyilván több ember másképp látja.