Zero 7th#24
"Tehát ő nem lehet okosabb egy mai embernél hiszen mai ember programozza fel. Tehát ember = MI nagyon durván sakrosítva."
Ez nagyon durván túlzás, nem csak sarkos. Egy számítógépes játék nem a valóság, a világ is és a lehetséges akciók is korlátozottak, és a játékfejlesztő valószínűleg sokkal pontosabban tisztában van a szimuláció részleteivel, mint egy átlagos játékos. Tehát egy játékban elvileg elképzelhető okosabb AI, mint egy átlag játékos.
Volt egy Frogbot nevű cucc Quake1 alá, ami nem igazi MI volt, mert scriptek közül váltogatott, de az 100% skillen is szarrá vert. A pályákat külön "meg kellett neki tanítani", de utána úgy játszott rajta, mint a legprofibb játékosok. Szórta a gránátot mandinerben, belőtt rakétákat a folyosókra "hátha ott jön az ellenség" felindulásból, rocketjumpolt, meg levarrt shafttal egy pillanat alatt.
200% skillen 360fokban látott, instant fordult, az szerintem emberileg verhetetlen.
Volt egy másik is, azt jobban szerettem mert meg tudtam verni, Omikron Bot volt asszem, legalábbis OBot volt röviden. Az állítólag tanult.
Azt nem tudom, mennyire volt parasztvakítás a tanulási képessége, de az biztos, hogy minden pályán tudott játszani, és valóban, meccs elején még mintha sokat bénázott volna, aztán egyre inkább belejött. Ha több bot játszott egymás ellen, mintha hamarabb is fedezte volna fel a pályát.
De ez csak érzésre, megfigyelésből, és lehetséges, hogy csak bele akartam látni, amit a doksija ígért, szal nem biztos, hogy tényleg képes volt tanulni...
A DeepBlue az pont nem tanul, hanem brute force iszonyat sok lépésre előre megnéz minden lehetséges variációt, és a legjobbat választja ki. Abban pont semmi tanulás nincs.
"És mivel nem tudják rendesen megoldani az MI-t ezért úgy próbálják megoldani, hogy úgy hasson a viselkedése mindha MI vezérelné. Aztán átlát a falon, meg kilóméterről pontosabban lő mint bárki más, stb...."
Ez pont fordítva van. Az emberi viselkedés szimulációja a több munka, a falon átlátás és a halálpontos célzás a könnyebb MI szempontból, mert akkor nem kell egy rakás változót számításba vennie. Nehezen hinném, hogy ez szándékos, inkább technikai vagy programozótudásbeli hiányosságok, szorító hardverkeretek, vagy szimpla igénytelenség az ok.