• Irasidus
    #4
    Radioaktív cézium a halakban, kagylókban természetes forrásból is felgyűlik. Ezért van egy elfogadott határérték, ezt sokszor átlépik a halak - természetes forrásból származó radioaktivitással is! (a halak már csak ilyenek...). Banánban lévő termesztés eredetű káliumizótókkal is megeszel radioaktív anyagokat, nem is keveset!

    Pár éve volt egy hír, hogy egy, Fukosima közelében kifogott halban 254000 becquerel/kg mértek(!), ami megengedett érték sokszorosa; nos, a megengedett határérték 100 bq/gramm, átszámítva az előbbi nagyon ijesztő számot 254 bq/gramm kapunk. Viszont sok nullával jobban lehet ijesztgetni egy embert akinek halvány fogalma sincs arról mi, mennyi.

    De mit is jelent ez? Hiszen a bq semmit nem mond a radioaktív anyagok mennyiségéről, vagy arról, hogy ennek milyen biológiai hatási vannak, vagy ha veszélyes, milyen veszélyt jelent. Persze, mert nem erre találták ki, arra más mérőszámok vannak. Ez csupán annyit jelent, hogy a halban a radioaktív anyagok 245 bomlás/sec produkáltak. De radioaktív anyagok minden élőlényben, és anyagban, természetes módon ott vannak, kiben kevesebb, kiben több.