Macropus Rufus#17
Gery13: igazad van, tényleg nem ott vagyunk. De azért egy picit vitába szálnik veled (ha megengeded ;) )
Adat mentésről van szó. Az erre a célra beáldozott adathordozók nincsenek napi használatban, tehát ebben az esetben pl. indifferens, hogy a nap (pontosabban az UV) hatására milyen kémiai folyamatok játszódnak le a lemez anyagában. Ui. el van téve a cucc. Biztonságos helyre ui. az a mentett értékem. Abban teljesen igazad van, hogy leejtés esetén erősen tud karcolódni a lemez, de tapasztalatom szerint egy leejtéstől még nem lesz használhatatlanúl karcos ua. a saját tapasztalatom, hogy a hdd egy 40cm-es esés után hardveresen ment tönkre. Igaz sokat kibírnak a cuccok, de mindent nem. Egy hdd leejtés esetén komolyan fent áll az eszköz végleges tönkremenetele. De ugye backupról beszélgetünk, igyexik az ember nem leejteni az eszközöket. De ha még is bekövetkezik az optikai tárolóknak semmiféle adatveszteségük nem lesz. (ue-. fonatkozik arra az esetre is amikor nem megfelelően van leválasztva a rendszerből az usb hdd. Lemez esetén nehézkes elképzelni, hogy működő lejátszóból szedi ki a lemezt. USB esetén elég ha a gép akkor akar valamit bibelődni az eszközzel amikor a user lehúzza és már jó eséllyel adatvesztés történt. SSD az nagyon sok mindere jó, de speciel nem bíznám rá az érzékeny adataimat. Megbízhatatlan tároló(még). Ráadásúl nem tudom 100%-ban kihasználi a kapacítását(még) ui. a működéséből adódóan minnél inkáb tele lesz annál lassabban dolgozik + ott is fentáll az adatvesztés. (pontosan úgy ahhogy az usb flash tárolóknál: sok i/o és lehet formázni az egészet.) Az viszont tény, hogy marha gyors elérést ad az adataimhoz, ezért inkább a gépemben használom, erről indúl a rendszer. De nekem inkább az számít, hogy biztosan meglegyenek az adataim. A visszaállítás sebessége másodlagos szempont.
Említed, hogy mobil eszközhöz optikai meghajtó. Miért is ne? Ja, hogy a dorid hadilábon áll az írókkal? Az már egy másik kérdés (ilyen mélységbe nem mászta mele a droid lelkivilágába, de szánalmas lenne ha nem támogatna optikai meghajtót, még is csak egy linux, ráadásúl desktop rendszer akar majd lenni a felnő...)
De megjegyezendő, hogy egy ssd-t sem fog rádugni a példádban említett telefonra.
De ha már backup: elvele nem tárolok a gépemben adatokat. A backup szerverem futtat egy nfs-t. A gépeim dokumentum könyvtárai ezen a bizonyos backup szerveren vannak letárolva. Az nfs segítségével mint könyvtár vannak felcsatolva a dokumentum könyvtárba. Tehát mindefajta mentés nélkűl olyan helyre kerűlnek az adatok ahhol már nagyságrendekkel kissebb az adatveszteség lehetősége. Namost ebben a szerverben van a lejjebb már említett MO meghajtóm. Pár hete lőttem be az időzített mentést is, tehát a rendszerem minden héten pénteken éjjel elkezdi lementeni az MO lemezre a megadott adatokat. 1.3Gb-ra simán elfér minden fontos adat+a rendszerm konfig állományai is, linux, elég őket lementeni ;) . (ezért nem értem, hogy miért kell több 100Gb-os esetleg 1000Gb-os tároló. Akár csak Rizling én sem hinném, hogy több száz órányi videó anyag és több millió kép van egy család birtokában ;) )
Viszont vannak filmeim amikért kár lenne (szintén ezen a gépen, hogy bármikor, bármelyik gépről elérhessem), ide már kevés az 1.3Gb. Ide szalagos egység kell. Már ki is néztem egyet, de pötyet drágának tűnt még. De rajta vagyok.
(igazság szerint egy Ultrium drive kellene + 1-2db 2TB-os kazik. Pár ilyen kazi és minden filmem biztonságban lenne... igaz maga a drive árából tudnék csinálni magamnak egy házimozi termet is és akkor még a kazikról nem is volt szó :D )