• Andryshun
    Vol Jin:

Persze. Attól, hogy feltérképezik személyesen a Te DNS-ed, még nem fogsz 25 évvel tovább élni. Ellenben attól már lehet, ha aztán ezt a térképet felhasználják a gyógyításodhoz, betegségeid megelőzésére, akár későbbiekben genetikai módosításra (rossz gén miatt pl idegbeteg vagy, avagy megint másik gén miatt cukros). Tudni fogják előre, hogy mire számíthatsz, ha pedig esetlegesen meg is betegszel, akkor itt jöhet be a képbe a személyre szabott orvoslás. Azt a gyógyszert/kezelést kapod, ami a genetikád alapján talán a legjobb. Természetesen ez még gyerekcipőben jár, de én személy szerint bízom abban, hogy néhány évtized múlva, talán 25, vagy lehet csak 50 év múlva, de ez lesz az orvostudomány alapja. Nem csak az eddigi műtéti, vizsgálati papírjaid viszed majd be az orvoshoz, ha mész valahova, hanem a DNS-térképed is.

gforce9, who am I 7:

Jelenleg sok helyen szándékosan kerülik a gépesítés fokozását, a bürokrácia leépítését, egyszerűsítését, mert akkor csak még több munkanélküli lenne. A mai felfogás szerint pedig nekik nem járhat semmi, hisz csak munkából élhet az ember. Ergo, ha ezen a felfogáson egyszer a többség túljut, akkor hirtelen rohamos robotizálásba lehetne kezdeni, hisz a lehetőségek eddig is megvoltak, csak pusztán a munkahelyek megtartása miatt nem éltek vele. Az alapjövedelem meg valamilyen szinten és formában már ma is létezik szinte minden társadalomban. Csak ebbe sokan nem gondolnak bele. :) Ez pedig a nyugdíj és a gyerek után járó családi pótlék. :) E kettőből a nyugdíj az, ami ténylegesen is a célszemélyhez jut és ő költi el. Persze itt jöhet a sok kétkedő marha szövege: " De hát ezért én megdolgoztam. Csak azt kapom vissza, ami jár! " Ez tényleg így van? Szerintem nem. Jogosultságért dolgoztál meg, nem a konkrét pénzedért maximum. :) Bár a minimálisan, ha jól emlékszem 4 év munka nem tudom miért tekinthető etikus jogosultságnak mondjuk 15-20 év nyugdíjért. Pl ma egy 75 éves nyugdíjas valóban annyi pénzt kap vissza és konkrétan azt, amit ő kitermelt, amiért úgymond megdolgozott? Ugyebár csak munkáért jár bér és juttatás. Nem bizony. Régen a nyugdíjlevonások nagyon alacsonyak voltak a maihoz képest, ráadásul a ma 75 éves illető már nagy valószínűséggel 55-58 évesen rég elment nyugdíjba. Ha olyan helyen dolgozott, akár még ennél is sokkal korábban. (Az én nagyapám 33 éve, nagybátyám 8 éve nyugdíjas. Utóbbi nemrég töltötte csak a 60-at.) Ráadásul, ha van pár év ledolgozott munkaviszonyod, akár minimálbéres is, jár életed végéig a mindenkori minimálnyugdíj. Ő tán megdolgozott érte? Teszem azt 5 év bejelentettje volt, mint takarító. Havonta befizetett nyugdíjra mai fizuk mellett kb 10ezer hufot. (nem pontos, tudom, nem a pontos összeg a lényeg) Aztán 20 évet nyugdíjban tölt 58-tól 78-ig és kap 30ezret/hó. Plusz ingyen utazás, plusz olcsó étkeztetés, kedvezményes belépők ide-oda, etc etc. Ami jár egy nyugdíjasnak. Ez mi, ha nem szolidarítás és egyfajta alapjövedelem? :) Kevés olyan nyugdíjaskorú személy van, aki ne kapna legalább 30ezer forintos ellátást, akár dolgozott egész életében, akár nem. :) Sőt, személyesen ismerek olyat, aki életében nem dolgozott (még nagyon otthon sem), mindig mások látták el, épphogy volt pár év munkaviszonya, ma pedig már 20. éve nyugdíjas és 77ezer forintot kap havonta (igaz, ebben benne van elhunyt férje után járó pár tízezres özvegyi). Plusz persze a még ezen felül járó dolgok. Azt se felejtsük el! Az utóbbi részéért bocsi, tudom, hogy nem a cikkhez tartozik.