• simika
    @Andryshun: Elnézést ha félreérthető voltam, semmilyen bunkózó szándékom nem volt. Kérlek te is kerüld a személyeskedést!
    Csak arra akartam rávilágítani, hogy aki erőforrások felett rendelkezik (pénz, idő, terület, szervező képesség, robotok, robotok előállításához szükséges nyersanyagok, stb), annak nem érdeke átadni az erőforrásait egy közösségnek, ahol mindenkinek egyenlő hozzáféréssel rendelkezik, kivéve ha ezzel bejut a csoportba, és összességében több erőforráshoz jut, mint amennyit beáldozott.
    Ez nem bunkóság, hanem olyan ösztönös tulajdonságunk, amit az evolúció könyörtelenül belenevel minden fajba. Aki nem a saját maga, népe, faja érdekeit helyezi előtérbe, annak a génjei visszaszorulnak, elvesznek.

@gforce9: a magasabb életszinvonal - alacsonyabb szaporulat közötti erős korreláció nyilvánvaló. Kérdés csak, hogy melyik az ok, melyik az okozat.
    Véges, vagy lassan bővülő erőforrások esetén a gyors népességnövekedés átlagos erőforrás csökkenést okoz.
    Félreértés ne essék, nem csak a "rejtett erőforrásainkra" igaz, hogy elkezdenek szaporodni, ha anyagi érdekeik úgy kívánják. Ez szintén teljesen természetes ösztön az emberekben, hogy lehető legnagyobb mértékben szeretnék továbbörökíteni génjeiket.
    Ha egy tetszőleges csoport számára lehetővé tennénk, hogy minden ember közepes életszínvonalat érhessen el pl alapjövedelemből, vagy valami csodarobot gondoskodása által, akkor a csoportnak az a része, amelyik a meghatározott életszínvonal alatt is jól érezi magát, az gyors szaporodásnak indulna. Az alapjövedelem/ingyenrobot mindenkinek dolog kizárólag akkor lenne fenntartható, ha a elhanyagolható lenne azon egyedek száma, akiknek ez kielégítő alternatívát jelent.

Jelenlegi segély, és egyéb ingyenes szociális szolgáltatásaink rendszere (Magyarország) épp ez miatt fenntarthatatlan lett. Ahhoz, hogy fenntartható legyen, ki kellene zárni a legigénytelenebb rétegeket (igényszint emeléssel is el lehet elméletileg érni ezt a kizárást). Ha pl a mostani nettó 200000 Ft/hó alapjövedelmet akarnánk bevezetni magyarországon, akkor az csak akkor lenne hosszú távon (túlszaporodásmentesen)fenntartható, ha kizárnánk/megszűntetnénk(il igényszint emeléssel) azon rétegeket, akiket ez a szint kielégít.

Most elkezdtél ötletelni egy korlátozó rendszerről (többlet gyermekek esetén segélymegvonás/csökkentés), amivel fenntarthatóvá vállna egy ilyen rendszer. De igaziból ez felesleges, hiszen már van egy jól működő szabályozó rendszerünk, ami sokkal jobban segíti a természetes kiválasztódást is, mint az egyenlősdi.

Szerintem a fentiek miatt hibás cél lenne a teljes/részleges egyenlősdiért küzdeni. Egy racionális embert az a cél kell hogy hajtson, hogy jobb legyen neki magának, jobb legyen a családjának, jobb legyen a népének, jobb legyen az emberiségnek. Én nagyon szélsőséges helyzetben bármit feláldoznék családomért, vagy akár az egész emberiségért, de egy szalmaszálat nem tennék keresztbe a rajtunk élősködő "Isten ajándékaiért", vagy "rejtett erőforrásokért", mert meggyőződésem, hogy ezek nem csak egyén, család, nemzet, hanem emberiség szintjén is teljesen haszontalanok, sőt károsak.