Nem állítottam, hogy az alapjövedelem nem megvalósítható, hiszen ez egy alacsony szinten jelenleg is létezik Magyarországon. Ebben elvileg egyetértünk nagyjából. Viszont ez ROSSZ. Ez miatt az országos szinten 600000es "nem hiába született" kisebbség aránya a 15 év alatti gyermekek körében 50%. Ennek oka a purgyégyártáshoz kötött alapjövedelem. Ezek addig fognak szaporodni, amíg az alapjövedelmet előállító háttérgazdaság össze omlik.
Scifi irányába is tovább gondolkodhatunk: Ha cigányellátó robotokat, meg cigányellátó robotokat építő robotokat készítettek, ami maguk fejlesztik a háttérgazdaságot, akkor majd pár évtized múlva azt látjátok, hogy a robotgonzodók számára elérhető élettér 100%át nyomorgó "rejtett erőforrások" töltik meg, és végül ez miatt omlik össze. Persze tovább fantáziálhatnánk űrmeghódíccsa felé is, de minek...
A lényeg, hogy a technikai szinttől függetlenül az erőforrások mindig korlátosak, a cigányok, és hasonló élősködők pedig idővel túllépik szaporulatukkal a limitet, és akkor kevés nyomorgó helyett majd sok nyomorgó lesz a nyakunkon, akik majd még nagyobb túlerőben késelik majd meg a gyermekeinket-unokáinkat.
Persze gondolkodhatunk abba az irányba is, hogy a cigányokat integráljuk az emberi kultúrába, de az univerzum automatizált élettérré alakítása reálisabb alternatíva.
Elég lesz úgy 15 évente megduplázni a lakható bolygók számát, és a túltelített bolygók népességének felét átvinni új bolygókra...
@Andryshun: nem kell, hogy érts hozzá! A robotkészítő szakemberek, meg a vállalatirányító managerek biztosan könnyedén előkeríthetők lesznek...
Elég, ha te, és a többi "robototmindenkinek" elvet való jóttevők összedobjátok a szükséges erőforrást. Biztosan akad ilyen gondolkodású emberből legalább 6-7 milliárd... Ja, az más kérdés, hogy ezek egytől egyig mind kapni akarják az ingyen robotokat, nem a saját javaikat feláldozni érte...
Én nem azt mondom, hogy a "robotot mindenkinek" vagy az "alapjövedelmet mindenkinek"
célok nem elérhetők, hanem hogy rettenetesen rosszak. Én csak részleges megvalósításra látok lehetőséget, ami nem arról szól, hogy mindenkinek kicsit jobb lesz, hanem arról, hogy a középosztály lecsúszik (őket terhelik a költségek), a szegényeknek sem lesz jobb, csak többen lesznek. (Teljes cél elérés esetén annyi különbség lenne, hogy a felsőosztály is lecsúszna.)