• CairoJack
    #21
    Kivételesen a végén kezdem.

    8.
    Ha már ilyen definíció burnyák vagy, definiáld, hogy mi a trollkodás. Mert én a saját értékrendem szerint nem trollkodom. Tényleg azért szapulom a WP-t, mert baromira csalódtam benne, és egyébiránt baromira csalódik benne mindenki, akit ismerek, és kipróbálta. Ne kerülje el a figyelmed, hogy azt írtam, hogy mindenki, és nem azt, hogy szinte mindenki. Ugyanis én kivételt nem ismerek. Lehet, hogy nem hiszed el, te vagy bárki más, aki ezt olvassa, de ez az igazság. A WP mentségére legyen mondva, hogy egy kezemen meg tudom számolni azon ismerőseimet, akiknek van/volt WP-je, így nyilván nem vagyok reprezentatív, de én akkor is ezt tapasztalom.
    Tehát, én csak meg akarom óvni az embereket attól, hogy annyira csalódjanak, mint én.
    És némi bosszúvágy is van bennem, ugyanis tényleg hihetetlenül gyűlöltem azt a telót, és a sokk bosszúságért (nem utolsósorban anyagi kárért) most törlesztek kicsit.
    Amit kaptam, azt adom vissza. Én szerintem ez nem trollkodás. Én azt tartom trollkodásnak, ha valaki látatlanban baromságokat irkál. Szóval én a magam részéről jogosnak tartom a kommenteimet. Ellenben, ha te az én indokaimat is annak minősíted, hát legyen. Tartsál nyugodtan trollnak, nem fogok rosszul aludni emiatt.

    8/2. Nos, akár elhiszed, akár nem, futottam én már fórumon bele hivatalos MS képviselőbe, aki elolvasta az irományaimat, és reagált is rájuk. Szóval ha ezek az emberek olvasgatják a fórumokat, és látják, hogy mik a fő problémák, az is elehet egy feedback. Igen, én sem hiszem, hogy egyedül váltom meg a világot, de ha sok helyütt ugyan az a kritika elhangzik, akkor az változást fog indukálni. Sok kicsi sokra megy.

    2.
    "(nem vagy valami nagy elsőzés hívő :) )" - Bocsi, ezt nem sikerült megértenem, így reagálni sem tudok rá.
    A többire viszont: Az appok borzalmassága nekem abban nyilvánult meg, hogy anno (nem tudom, hogy most mi a helyzet) kevés, és amolyan WP-sen funkciószegén App állt rendelkezésre. Egyik appban ezt nem lehetett beállítani, a másikban az, a harmadikban amazt. Míg androidon (majdnem) mindig mindent, ha meg mégsem, akkor volt 3000 alternatíva. Egyébként félreértés ne essék, Droidon is nehéz hibátlan appot találni, és WP-n is voltak nagyon jók, de egy "átlag" WP-s app, és egy "átlag" droidos között érezhető volt a funkcionalitásbeli különbség a droid javára. Még egyszer mondom, nem tom, hogy most hogy áll a helyzet, valamit biztos javult, hisz már számszerűen 5-ször annyi app van, mint mikor én használtam WP-t. A nagy számok törvénye alapján ezek között csak vannak már jók is. Eredetileg ezért nem is említettem ezt a problémámat.

    4.
    "Viszont ha egyáltalán(!) nem tetszett, akkor valszeg mégsem értetted meg a koncepciót. :) Legalábbis a "letisztult, minimalista, purista - mint egy tömegközlekedési csomópont információs táblái" részét."
    Szóval akkor mégis az a vége, hogy én vagyok a hülye.
    De ettől eltekintve, persze, hogy megértettem én ezt. Sőt, jobbat mondok, még el is tudnám fogadni. HA (hatalmas nagy betűkkel, még egyszer mondom, HA) ez az úgynevezett "letisztultság" nem jelentene egyet a funkcionalitás hiányával. Tényleg nem érdekelne, hogy vizuálisan mit lát a user, hogy XY helyen, szituban 2-3-4 opció van a user szeme elé tolva, ha lenne egy "advanced" option menüpont, amiben az ég adta egy világon mindent testre lehet szabni. Átlagfelhasználó használja azt, ami előtte van, advanced user meg bármit, amit akar. win-win szitu. Mindenki jól jár.
    Egy hasonlat. MS Word vs notpad. A notepad nagyon minimalista program, bárki bele tud pötyögni 2 sort (Alapokat tudja, kis betű, nagy betű, írásjelek, lehet nyomtatni, sőt még program szerkesztéshez is jó), de alapvetően egy elég primitív valami. Erre mondhatjuk azt, hogy letisztult, de igazából a helyzet az, hogy valójában funkciószegény. Ezzel szemben ott a Word, amiben kismillió beállítási lehetőség van, nem is letisztult, nem is egyszerű kezelni (meg kell tanulni, ugye) de pontosan a funkcionalitás az, ami miatt a mai napig a világ elsőszámú szövegszerkesztője. Mert nagyjából mindenre alkalmas, ami ésszerű keretek között felmerülhet. És hiába a sok kihívó, még akár ingyen is, akkor is a Word kell mindenkinek, ha amúgy rohadt drága egy Office.
    Na ez az, amit a WP nem tud. Mert - a hasonlattal élve - a WP az kb. a Notepad.


    5. Én világ életemben úgy tapasztaltam, hogy a Win elég szabad platform. Pedig DOS-on kezdtem, aztán volt W95, W98, Mill, 2000, XP, Vista, W7, W8.1. Nem mindegyik saját, de sokat lógtam rajtuk, és bár nem vagyok programozó, érdekes módon, sosem éreztem, hogy hú de nagyon korlátozva vagyok. Persze sima Win-nek is vannak idegesítő (sokszor évtizedes) hiányosságai. Pl hogy az intéző nem tud mappákat méret szerint sorba rendezni. Mióta áttértem a HDD-s archiválásra, már nem zavar, de a DVD-s korszakba borzalmasan gyűlöltem, hogy képtelen ezt a funkciót megoldani.
    Viszont Win-en mindig volt valami megoldás. WP meg olyan, hogy "...ha nem tetszik a rendszer, kapd meg még egyszer!"
    Az, hogy most a Windows mitől nyitott, törvények vagy üzletpolitika miatt, megint csak nem érdekel. Az érdekel, hogy nyitott, jó, használható. A WP meg nem (és egyébként a Win8.1 modern felülete sem. Szvsz az is hatalmas hiba, rengeteg komoly hiányossággal, amire nincs orvosság).

    5/2.
    "Itt sikerült két mondatba belesűríteni azt a jelenséget, ami miatt kezd ez az egész paródiába süllyedni: hol azt állítod, hogy a koncepció jó (nem magyarázva, hogy mit értesz ez alatt), hol azt, hogy nem jött be"
    Igazad van, legyünk konkrétak. Én az alapkoncepcióra mondom, hogy jó. A csempés felületre, a livetile-okra, az alapötletre.
    Nagyon sokan azt fikkantják, hogy "hú de vacak a csempe... padlóra való a csempe... stb."
    Ezek valószínűleg még nem próbáltak meg érintőképernyőn klasszikus Windows felületet (Asztalt + intézőt) használni. Nem mondom, hogy nem lehet, mert én magam is használom az asztalt a tabletemen (leginkább a metró hiányosságai miatt), de kényelmetlenebb, mint a livetile (mondjuk asztali gépen pont fordítva van, de ez most off). Tehát ez a koncepció jó. Mert informatív, mert érintésre optimalizált. Ugyanakkor a megvalósítás borzalmas. Az egész felület kinézete nagyon egysíkú, változtatni nem tudsz rajta. Ja, van pár szín, meg variálhatod a csempék sorrendjét, de még ott is a megkötések-megkötések-megkötések...
    Meg lehetett volna ezt vizuálisan úgy is oldani, hogy szép, vonzó, testre szabható legyen.
    Leginkább erre gondoltam, és sok kis apróságra is, amit hosszú lenne leírni, és leírva nem is tűnik bosszantónak, de tömegével, hosszú távon mégis bosszantóvá válik.
    Összefoglalva. Az érintésre (érintőképernyőre) optimalizált, tableten, és telefonon is egységes kinézetű UI, mint alapkoncepció jó. De a megvalósítás (kinézet, testre szabhatóság, funkcionalitás) hihetetlenül rosszul lett megoldva. Darvin díjas.

    És hogy az utolsó kommentedre is válaszoljak.
    Én az a fajta ember vagyok, aki segít másokon, ha tud. Megállok, ha valaki elesik az utcán, felsegítem, átadom a helyem a BKV-n. Szóval igyekszem segíteni másokon.
    Na most. Mikor megvettem a WP-met, fogalmam sem volt, hogy mit várhatok tőle. Elég új cucc volt a WP. Nem nagyon voltak user tapasztalatok. Én mit láttam? A marketinget, az ígéretet, hogy ez bizony hú de jó lesz, és mennyivel jobb, mint az android, és úgy gondoltam, hogy a Nokia és MS a két kedvenc IT brandem együtt mindent visznek. Aztán elolvastam azt a kevés tesztet, ami elérhető volt (köztük magyart is) és bizony ezek a tesztek is pozitívak voltak. A negatív oldalról (amivel azóta tömve van a világsajtó) semmit nem szóltak. És volt pár felhasználói komment, hogy "Hú ez mindent visz gyerekek".
    Sok pénzért megvettem a telót, és SEMMIT nem lehetett rajta normálisan megcsinálni.
    Konkrétan HASZNÁLHATATLNA volt. Meg mindenütt szüttyögni kellett vele, és kompromisszumok, kompromisszumok, kompromisszumok. GYŰLÖLTEM. És nagyon átverve éreztem magam. Nagyon.
    Pár hónapig rá voltam kényszerülve, hogy használjam, mert anyagilag nem engedhettem meg magamnak az azonnali váltást, de életem legrosszabb telefon élménye volt. Mélyen áron alul adtam el, nagyon sokat (50 rugót) buktam rajta pár hónap alatt, de még így is megérte eladni, csak szabaduljak tőle.
    Akkor fogadtam meg, hogy mindent meg fogok tenni, hogy más ne járjon így. Vegyen WP-t, de csak ha már ismeri, ha tudja a hátrányait is. Legyen a sok fanboy/bérenc hozzászólás között 1-1 komment, amiben megmutatják az érme másik oldalát is. Hogy egyszerű user ne járjon úgy mint én, hogy a hype, meg a hurráoptimista kommentek (és a nem kissé őszintétlent, elfogult tesztek) láttán beleugrik, és akkor éri a trauma.

    Én akkor nagyon átverve éreztem magam (plusz azt is éreztem, hogy az MS egy totálisan fékész, még csak béta fázisban sem lévő rendszert adott ki. Hogy most tényleg idő előtt adták ki, vagy a koncepció volt ennyire gány, az nem érdekel).
    Ettől akarom megóvni az embereket.
    Egyébiránt volt még pár "vicces" Nokia Care-es történet is, de ezt már el sem mesélem, mert a rendszernek nem sok köze van hozzá, hogy nagyképű prosztók is lehetnek Nokia alkalmazottak.

    A lényeg, én mondom el azt, amit a tesztelő nem mondhat el, mert különben talán az életben nem kapna több tesztkészüléket adott gyártótól (meg talán a portál sem kapna reklámszerződést, utazási támogatást, felszerelést a munkához, stb.).
    A tesztelők nem (teljesen) függetlenek, nem lehetnek teljesen őszinték. Nem mondhatják ki valamiről, hogy VACAK, még ha ez is a személyes véleményük. Muszáj "óvatosan" fogalmazniuk. Nekem nem.
    Mint ahogy amúgy elég erősen az gyanúm, hogy sok fórumozó nem épp érdek nélkül hypolja a WP-t. Bizonnyal vannak valódi hívők is, de én szinte biztos vagyok benne, hogy sok ott a Nokia/MS alkalmazott. Márpedig nekik elementáris érdekük (mondhatni létszükségletük), hogy a WP sikeres(ebb) legyen. Már ha nem akarnak munka nélkül maradni, ugye.
    Ettől függetlenül úgy vélem, hogy nem a hazudozás, megtévesztés, magyarázkodás, esztelen mentegetés, bizonyítvány magyarázás hozza el a sikert, hanem ha végre elkezdenek olyan rendszert fejleszteni, ami elkezd tetszeni a tömegeknek.
    Én nem fogok átverni senkit. Sőt. Pont, hogy csak segíteni akarok. Egyfelől a gyanútlan usernek, másfelől talán az MS-nek is, hogy jobb terméket készítsen. (Jó tudom, erre az esély nagyon csekély, de sosem lehet tudni).

    Azt persze megértem, hogy ha valakinek mások az igényei, mint nekem, és mások a tapasztalatai, más a véleménye. Én ezét nem is mondtam soha, hogy senki ne vegyen WP-t. Én csak azt mondom, hogy előtte PRÓBÁLJA KI! Ha tetszik neki, akkor vegye meg, de ne dőljön be a kamu hypnak. Sajnos az MS lassan már többet költ a WP marketingjére, mint magára a termékfejlesztésre, és ez bizony baj. Ez okozza, hogy olyan csalódott felhasználókat termelnek ki, mint én.