• Shiny Copperpot
    #16
    Én biztosan (és valószínűleg a Valaki is) úgy értettem, hogy a szoftverarchitektúra nagyon okosan, logikusan van felépítve, nagyon könnyű megtanulni programozni a platformot, és viszonylag kevés tudással is könnyű jó appokat készíteni a rendszerre (ennek ellenére természetesen van sok rosszul megírt app is). A jól felépített szoftverarchitektúra megakadályozza, hogy bármi feldöntse a rendszert, gyakorlatilag a kernel folyamatosan tudja szabályozni a telefon működését (na persze, ha nagyon akarnék, tudnék olyan appot írni rá, ami megborítja, de az meg nem menne át az MS alkalmazástesztjén).
    Amiről te írsz, azok feature-ök, funkciók, amelyek nem feltétlenül a rendszer felépítése miatt hiányoztak-hiányoznak. A BT füles problémádra azt tudom mondani, hogy valami nem stimmel, mert én is BT fülessel használom a telefonjaimat, meg a Lumia 800-as haver is (az enyém Sony DR-BTN200, az övé Sennheiser MM-10), és nálunk nem jön elő ez a probléma, pár perce, direkt a kedvedért leteszteltem a saját eszközeimen. Tehát ha létezik/létezett ez a hiba nálad, akkor az harver vagy kompatibilitási probléma okozta. Hangerőből 2 fajta van a telefonban: az egyik a telefon hangereje (zene, videó, csengőhang), a másik a beszélgetés közbeni hangerő (a hívó fél mennyire hallatszódjon). Nekem ez elég logikusnak tűnik, bár tényleg elfért volna egy feladat-szintű hangerőszabályzó. Az a vicc, hogy az appokba tulajdonképpen lehet saját hangerőt implementálni, nem kötelező a rendszerhangerőt használni - szóval ezt sem a platform számlájára írnám, hanem az app fejlesztőkére. A csatolmányokat pedig kezeli a levelezőkliens. A BT fáljküldési lehetőség tudatosan maradt ki, biztonsági megfontolásokból (amivel én személy szerint nem értek egyet, máshogy oldottam volna meg). A memóriakártya klasszikus kezelésének a hiányáról nem tudok nyilatkozni, mert nekem ez nem hiányzik, de elismerem, hogy fájó lehetett, ha valaki mondjuk a zenegyűjteményét memóriakártyán tárolja. Azért annak, aki ezt nem tudja, leírnám, hogy a rendszerben van SD kártya támogatás, csak nem teljesen úgy, ahogy az más telefonoknál van. És ha belegondolsz, ez is egy olyan korlátozás, ami a felhasználó javára válik - kisebb (másoknak nagyobb) kényelmetlenség árán.

    A WP Metro felületét lehet imádni vagy utálni, középutat még nem nagyon láttam... :) Vannak benne kötöttségek, de azt viszonylag kevesen vitatják, hogy nagyon jól áttekinthető kezelőfelület. A menü háttere nekem nem hiányzik, de akinek igen, annak lesz egy szerintem elég coolnak kinéző módosítás a 8.1-ben. A zárolóképernyő hátterét pedig állíthatod, sőt app is vezérelheti. Azt is elismerem, hogy a más platformról jövőket zavarhatja a menükezelési koncepció eltérése, de azt hozzátenném, hogy eddig, aki megértette a felület koncepcióját, annak végül megtetszett a kinézet is (mármint a saját ismeretségi körömben).
    A csengőhang beállításhoz nem kell Zune, csak ha azzal akarod beállítani (több megoldás is van, habár tényleg nem alapfunkció, valamilyen app kell hozzá - elismerem, hogy elég tré megoldás). A max. 30mp csengőhang az korlátozás? Én nem akkor akarok végighallgatni egy számot, amikor hívnak?! :) A Zune-ból adódó korlátozásokkal és az USB háttértár támogatás teljes hiányával én sem értek egyet - bár értem a mögöttük húzódó elgondolást, csak másképp oldottam volna meg a dolgot, én nem úgy, ahogy az MS végül is tette. De ezek a korlátozások csak a WP7-et érintik, aminek a fejlesztését a MS valamilyen - számomra érthetetlen - megfontolásból elvetette, és a 8-asnál szinte a nulláról kezdte újra. A lefagyásos sztorik pedig azért hihetetlenek számomra, mert a környezetemben lévő WP telefonok egyáltalán nem fagynak, pedig van köztük régi (HTC Radar - 1x fagyott életében, BT füles kezelés miatt), kimosott (Lumia 800 - ez eleinte gyakrabban, de szerintem nem véletlenül :) mióta ráhekkeltünk egy 7.8-at, és elmagyaráztam a havernak, hogy mi az a backstack, azóta az sem), leejtett-összetört (Lumia 800, 625), olcsó (520) és felső-középkategóriás (820) is.

    Én azt figyeltem meg, hogy ezeket a dolgokat jórészt az (ex-)Android felhasználók élik meg borzasztó kényelmetlenségeknek (mint a 800-as haver). Nekik azt tudom ajánlani, hogy használjanak Androidot, és ez meg fogja oldani a problémáikat. Nekem nem tetszik az Android, de ennek ellenére nem megyek Androidos fórumokra sírni, meg Androidos hírekhez kommentelni, hogy az Android mekkora trágya biztonsági architektúrával rendelkezik, hogy illogikus a felépítése, és a felhasználói felület legtöbbször úgy néz ki, mint a hányás (ez mondjuk nem az oprendszer hibája :) ). Megoldottam a problémát azzal, hogy nem Android telefont használok. Tényleg ennyire egyszerű.

    A többivel nagyjából egyetértek: lehetne gyorsabb a fejlesztési ciklus (Emlékszel honnan indultunk? Azt mondta Ballmer, hogy sok mindent másképp csinálna utólag. Én azt mondtam, hogy nagyjából sejtem, hogy mire gondolhatott: minden más területet jobban nyomtak, mint a mobilt. És most te olyan hiányosságokra panaszkodsz, amik egyrészt nem léteznek, másrészt nem úgy léteznek, harmadrészt pedig gyorsabb fejlesztési ciklusokkal, más üzleti stratégiával kiküszöbölhetőek lettek volna. Végkövetkeztetés: az összes problémád Ballmer hibája. :) Na jó, nem a hibája, de végül is ő felelős érte, hogy a WP platform egyelőre nem sikeres, és ezt most tök komolyan gondolom. Szerintem a rendszer igenis "szerethető", de mindenképpen megüti a "használható" kategóriát, sőt bizonyos szempontokból (pl. rendszerbiztonság) egyértelműen jobb az Androidnál. Ha az UX-et kivesszük a megfontolásból (mert az tényleg rohadt szubjektív dolog), akkor szerintem teljesen jó rendszer, és a fejlesztési ciklusok felpörgetésével (mondjuk negyedéves kiadási ciklus) pikk-pakk átveheti a vezetést technológiai szempontból. Így szerintem simán megérdemelné a 10-15%-os világpiaci elterjedtséget, talán a 20-at. De az MS elQrta, és ebben komoly felelőssége van Ballmernek is. Kérdés, hogy az Android ilyen szintű nyomulása mellett kinek lesz ereje megállni a piacon, mert szerintem a többiek igen nagy szarban lesznek nemsokára. :( A Google stratégiája abszolút működött, és hadd' ne mondjam, igen-igen hasonlít a klasszikus MS desktop stratégiára, amivel szinte egyeduralkodóak lettek a szegmensben... Mindkét esetben mi, felhasználók isszuk-ittuk meg a levét, mindamellett, hogy természetesen van előnye is a dolognak (a 3rd party fejlesztőknek kevesebb platformot kell támogatni).

    Én mindenkinek szurkolok a piacon, hogy legyen kiegyensúlyozott verseny, véres harc, hogy mi, felhasználók a lehető legjobban járjunk. Szóval: "érted harcolok, nem ellened". :) Abban is egyetértünk, hogy fájdalmas tendencia, hogy a gyártók mintha elfelejtették volna, hogy vannak, akik nem a kéttenyérnyi telefonokat kedvelik, hanem a kis ügyeseket. :/