• NEXUS6
    #75
    Én is a felmelegedés mellett vagyok, meg azt mondom, hogy részben az ember is tehet róla. De hogy egészében is, meg megtudtuk volna akadályozni, abban nem hiszek.

    Nemmellesleg azért 1-2 milliárd év adatait elemezve az tűnik ki, hogy az élet és a CO2 szint, nincs egymással egyensúlyban. Mióta van összetettebb élet a Földön a CO2-szint a mészköben, kőszén/olaj/földgáz telepekben felhalmozódó szén miatt csökken. Összességében a globális hőmérséklet is, annak ellenére, hogy a Nap kisugárzása jelentősen növekedett ez idő alatt.

    Szerintem a jelenlegi jégkorszaki klímát az jellemzi, az ad neki dinamikát, hogy az üvegházgáz szint lecsökkent annyira, hogy ezt biztosítsa. Majd amikor az eljegesedés időszakban a CO2 kicsit feldúsul az beindítja az életet, ami elkezdi, pl a víz légkörbe történő pumpálásával növelni a hőmérsékletet, ez még több CO2-t szabadít fel a tengerből, tundrából, ami még inkább fokozza az aktivitást. Azonban mivel a növekvő élővilág több CO2-t fogyaszt, mint amennyi felszabadul, egy túllövés jön létre, ezért egy idő után visszaesik az aktivitás, ekkor viszont a vízkibocsájtás és a hőmérséklet is, ami azt jelenti, hogy még inkább csökken a CO2 felszabadulás, és az aktivitás. Egy rövid idejű csúcs után jönnek vissza jegesmacik, vagy 100 000 évre.

    Namost az ember valszeg ebbe piszkált bele, kitolva a klímaoptimum idejét, de ha abbahagyjuk a fosszilis energiahordozók égetését, akkor 1000 év alatt, vagy még korábban visszaáll a fenti mechanizmusra a klíma.
    És megint csak jönnek a jegesmacik, vagy 100 000 évre.