• WoodrowWilson
    #24
    Lehet neked is tovább kellett volna járni, ha a 25-30 közöttből automatikusan 30-ra következtetsz. Egyébként köszönöm érdeklődésed, 25 vagyok, még 3-4 hónap van hátra a hallgatói jogviszonyomból.

    "A lopott aramot veled fizetettetik meg tenyleg ?"
    Igen, tényleg. Ott, ahol felfedezik a lopást, vissza tudják perelni, ahol meg nem, ott mindenki fizeti. Megveszi a szolgáltató az áramot a termelőtől, eladja a népnek, de a nép tegyük fel, 95%-át fizeti ki csak az elfogyasztott mennyiségnek. Erre a válasz (amellett, hogy megpróbálja felderíteni a lopást, de nyilván nem tudja tökéletesen), hogy megemeli az árat, hogy a 95% pénzéből a teljes fogyasztást ki tudja fizetni a termelő felé.
    Ugyanez van a jogdíjaknál is, csak épp az arányok sokkal inkább el vannak tolódva a lopás irányába, így aztán a felderítéssel még csak foglalkozni se nagyon érdemes, mert túl drága lenne.

    Persze jobb lenne, ha nem jogdíjnak hívnák, hanem egyszerűen kivetnének egy plusz adót az adathordozókra, aminek a bevételét közvetlenül elosztanák a jogdíjtulajok között. Így az ilyen "makik", mint te, nem háboroghatnának, hogy őket mekkora jogsérelem érte.