• wraithLord
    #10
    "Nem ismerem ezt a témát, most úgy képzelem hogy talán mégiscsak lehetséges volt valami folytonosság, ami lehetővé tett egy bootstrap-ot. Például - csak tipp - hátha még az ősi élőlények közt is a volt egy-két olyan különös fajta, amely mégiscsak használt valami endocitózishoz hasonlatos folyamatot..."


    Az endocitózis az eukarióta sejtek esetén teljesen általános dolog, hiszen így kebelezik be a szilárd tápanyagot. Vagy ott a pinocitózis, ami folyékony tápanyag bekebelezési folyamatát jelenti.

    A baktériumoknál azért érdekes az endocitózis jelensége, mert ehhez sejtváz kell, ami a baktériumoknak (prokariótáknak) nem nagyon van (ellentétben az eukariótákkal).

    Valószínűleg így alakult ki a mitokondrium és a színtestek is, hogy ősi eukarióták különböző prokariótákat bekebeleztek be (endocitózissal), de ahelyett, hogy lebontották volna, energiatermelésre használták őket, védelemért, ellátásért cserébe (szimbiózis).

    Amúgy vannak olyan ősi többsejtűek, amelyek nem külön sejtekből, hanem egymással összeolvadt sejtekből (syncytium) állnak, minimum az életciklusuk egy szakaszán (pl. Amoebozoa), szóval vagy már akkor megkapták az ehhez szükséges képességet a vírusoktól, vagy az egész fordítva történt (esetleg párhuzamosan).

    Vagy pl. már a legkezdetlegesebb sejtek is osztódással vagy hasadással szaporodtak, ami szintén komoly membráninterakciós mechanizmusokkal jár (csak az összeolvadás fordítottja).

    Úgyhogy lehet, hogy kialakult a vírusokban is ez a képesség, de nem hinném, hogy az élőlények tőlük kapták a képességet, és náluk soha nem fejlődött ki ettől függetlenül... Elvégre a vírusnak abból a DNS-ből kell gazdálkodnia, amit a gazdaszervezettől lenyúl (mint ahogy már egy csomószor említettem), nem hinném, hogy ha ilyen módon a vírusokban ki tud alakulni ez a képesség, akkor az élőlényekben soha nem alakult volna ki ettől függetlenül.....


    Vol Jin: Igen, én is erre gondoltam.