• Vol Jin
    #4
    Nem azért, de az Appletől sem volt forradalmi ötlet ugyanez. De egyébként mit kellene egy mobiltelefonon forradalmasítani? Egyébként ezek nem telefonok, hanem PDA-k, amikkel szerencsés esetben lehet telefonálni.

    Az egyik nő ismerősömnek sokadszorra lett újrahúzva a telefonja, mert volt a Samunak egy fantasztikus ötlete. Egy pittyel nem kilép, hanem csak háttérbe dobja a programot. Ez odáig fajul időnként, hogy csurig a memória és bokaösszefosás. Na most, ha az az opció, hogy kikapcs-bekapcs után minden bekapcsolt állapotban fitó programot újra elindítson, akkor a kikapcs-bekapcs nem ér semmit, mert tele memória a bekapcsolás után, és ismételt a bokaösszefosás.

    A megoldás az lett, hogy nem a gyári szoftver lett felhúzva rá, és ha csurig nyomná, akkor elég a kikapcs-bekapcs.

    Amúgy már annyi az OS, Symbian, iOS, android, Tizen. Meego, firefox, hogy ideje lenne valakinek a Workbenchet is megcsinálni. :-)

    Nekem az a fura, hogy az MC68000-el kezdődött minden. Leléptek onnan a mérnökök, amikor egy 25 dolláros procit akartak a 250-es helyett készíteni, és befenyítették őket. Erre testületileg leléptek, és a MOS-nál (bérgyártók voltak tervezőrészleg nélkül, ífy örültek egy komplett brigádnak) megépítették a 6501-et, ami lábkompatibilis volt a 68000-al, bár más volt az utasításkészlete. Szóval csak a szoftvereket kellett újraírni, a hardverek jók voltak. Erre per, és létrehozták a 6502-t, ami a C64-től kezdve a Nintendóig, Atariig Sega-ig mindenbe belekerült. Az Acorn is ezt használta a rendszereiben, és ők meg a 6502 helyett egy Acorn Risc Machine, azaz ARM procit hoztak létre. És most ezek a processzorok vannak a mai telefonokban, amik csak azért születtek, mert a C64 sokat fogyasztott. Ráadásul ezek az ARM-ek gyorsabbak is voltak a kor intel processzorainál, a 86286-nál. Megnéztem volna egy C-64-et, amibe beleműtik az első ARM processzort. Mondjuk a szoftvereket újra lehetett volna fordítani, de gyilkoltak volna mindent.

    A forradalom ezek voltak. Z80, 8088, 68000, 6502, ARM1. Ezek ugyanazok a PDA-k, mint 15-20 éve voltak, csak folyamatosan nőtt az órajelük, teljesítményük.