• kvp
    #8
    "Ha megnézted volna a videót, nem írnál ilyeneket. Pont azért tudják kezelni ezt, mert nem egymást, hanem a környezetet figyelik."

    Nem tudnak mit kezdeni azzal az esettel, hogy van a hatukon egy elem es veluk szemben a kijelolt utvonalon egy ket vagy tobb lepcsos emelkedo. Nem tudjak lebontani es nem tudnak felmenni rajta.

    "Nincs terv! Végeredmény van, amit rengetegféleképp el lehet érni."

    Van terv, meghozza egy compiler altal keszitett, ami a lehetseges epitesi sorrendek kozzul kivalaszt egyet. Aztan a robotok ezt epitik fel, automatikusan erzekelve a kornyezet alapjan, hogy eppen hol tart az epites, majd ez alapjan kivalasztva a kovetkezo lepest. Viszont csak a terv lepesein belul tudnak elore-hatra lepni, ha valahol bontani kellene akkor eselytelenek. Nem a hardver miatt, hanem a jelenlegi algoritmus nem kepes ezt kezelni. Ilyenkor vissza kell menni az epitoanyag tarolohoz, lerakni ami rajtuk van, visszamenni a tulepitett helyre, lekapni ami ott van, mar amennyiben nem +2 elem van ott, mert azt lekapni sem tudjak, majd folytatni az epitest. Viszont a mogottuk levo robotok ezt kommunikacio nelkul nem tudjak kezelni, tehat ilyenkor egymassal szemben allva bedugulna a sor. Ezert is van az, hogy nem tamogatjak a tulepitest lebontasat es az egynel magasabb lepcsoket tartalmazo terveket. Tudnanak egyenesfalu magas epuletet epiteni, legalabbis a hardveruk kepes lenne ra, de a belso iranyito szoftveruk jelen formajaban elvi szinten alkalmatlan ra. (korbe kellene epiteni lepcsovel, felhuzni a tornyot, majd visszabontani a lepcsot, az utobbi tudas meg egyelore hianyzik)

    "Mivel csak egy elemet tudnak lerakni, így lehetetlen, hogy egynél nagyobb legyen."

    Siman megoldhato. Felmegy, megfordul, teglat lerak, korben lejon. A mogotte jovo mar pont nem tud ott felmenni. Ezt elkerulendo az elozetes terv compiler a kijelolt epitesi utvonalakra nem engedelyez 2-es lepcsot. A program mukodese rajta is van a videon. Ezen altarnativ tervekbol valasztanak egyet, amit programkent megkapnak a robotok. A terv compiler kimenete a hanagyak genetikai kodjat szimulalja, tehat nem a robotok allitjak elo, hanem csak az alapjan epitenek. Viszont ez egy joreszt linearis terv, amin belul az aktualis poziciot a kornyezet vizsgalataval tudjak meghatarozni. Ennek feltetele, hogy soha nem lehet ideiglenesen sem bejarhatatlan a teljes epiteni utvonal, tehat az epites egyetlen fazisaban sem hozhatnak rajta letre meg ideiglenesen sem 2 tegla magas lepcsot. Egyetlen ilyen lepcso kizarna 1-nel tobb robot kommunikacio nelkuli hasznalatat, azaz a csapatmunkat. Arrol a balesetrol nem beszelve, amikor korbeepitik egymast, tehat nemelyik nem tudna utanna lejonni. Ezert van az, hogy a jelenlegi tervezo algoritmus nagyon leegyszerusitett tudassal bir csak, bar ez is latvanyos.

    Persze a termeszek valojaban kommunikalnak egymassal, meg ha nagyon alacsony szinten teszik is azt. Ez a lokalis kommunikacio mar eleg arra, hogy feloldjak a fenti konflikusokat.

    "Na hat ezert lesz szukseg elobb utobb, az alanyi jogon jaro alapjovedelem bevezetesere."

    Felmerul a kerdes, hogy akkor miert is adjanak a maradek emberisegnek barmit is? A tulajdonosok eletszinvonala nem fugg ezen emberek munkajatol, nem szuksegesek a javak megtermelesere, tovabba nem rendelkeznek az ellenallas semmilyen eszkozevel. Mit csinaltak a foloslegesse valt lovakkal a vonatok es az autok elterjedese idejen? Egy reszuket hagytak meghalni, egy reszuket megsemmisitettek es gondoskodtak, hogy ne szaporodjanak. Egy teljesen automatizalt vilagban, amennyiben az kapitalista elveken alapul, akkor semmi szukseg nem lesz az emberiseg 99.9%-ara, tehat az emberek egyenenkenti tulelese es szaporodasi lehetoseguk (tehat a csaladalapitas) az altaluk birtokolt toketol fuggene csak. Akinek nincs azt idealis esetben hagyjak ehen halni, rosszabb esetben megsemmisitik, mint a hasznalt szovoszeket amikor megjott helyette az uj.

    A megoldas egy ilyen vilagban nem a garantalt alanyi jogon jaro jovedelem (a kenyer meg a cirkusz), hanem a tokes rendszer eltorlese, tehat bizonyos szint felett a magantulajdon megszuntetese. Pont azert, hogy egy ember se rendelkezhessen akkora gazdasagi hatalommal, amivel masok fole tudna emelkedni. Persze kerdes, hogy akiknek ez erdeke (a nem tokes embereknek) mennyire lesz gazdasagi, politikai es vegso soron fegyveres hatalmuk, tovabba sajat akaratuk idoben lepni. Jelenleg meg csak a gazdasagi, politikai es fegyveres hatalom koncentralasa zajlik, tovabba a tenni akaras leepitese. Ehhez kepest itthon meg jo a helyzet, mert a mostani vezetes populista, tehat nem a globalis toke erdekeit nezi, hanem a lakossag tobbsegeet, ami a demokraciatol fuggetlenul a lakossag fizikai tulelese szempontjabol jo, bar sok helyen valamiert ezt a torzsi/csaladi tulelesre koncentralo strategiat fasizmusnak hivjak. Inkabb legyunk szegenyek, de maradjunk elve, mint kapjunk magasabb eletszinvonalat a gyerekekrol (tehat vegso soron a csalad tuleleserol) valo lemondasert cserebe. Ebbol elobb utobb eleg nagy konflikusok lesznek, kiveve ha sikerul idoben kimosni minden erintett agyat es mindenki azt csinalja ami a globalis toke erdeke. Ez utobbi esetben az emberiseg jelentos resze onkent fog kihalni.