• NEXUS6
    #3
    Szerintem az lehet a különbség, hogy a technikai rendszerek a biológiaihoz képest végtelenül specializált egységekből álló, minimális redundanciával rendelkező, hierarchikus struktúrák. A biológiai rendszerek pedig fordítva, sokkal több elemű, redundáns, kevésbé specializált, hálózatos architektúrájú, folyamatosan megújuló (állandóan evolváló és ezáltal specializálódó) rendszerek.

    A technikai rendszer sokkal kevésbé erőforrás zabáló valójában, miközben minden biológiai rendszer alapja a szaporodás, az erőforrások folyamatos és maximális kihasználása, felélése. Ott a dinamikus egyensúlyt a populációk egyfajta folyamatos erőpróbája biztosítja az erőforrások birtoklása érdekében és teremt egyfajta szinergiát. A technikai rendszer nem dinamikus egyensúlyokra, hanem megtervezett algoritmusokra épül. Itt ha valami kiesik, akkor gebasz van, a biológianál egy poluláció időlegesen elszaporodik.

    Kérdés, hogy valaha eljutunk-e oda, hogy az integrált rendszereket felváltsák ezek a kevésbé specializált halmazokra, hálózatokra épülő, a biológiaihoz hasonló, de mesterséges rendszerek.
    Nem igazán látok olyan paradigmát, ami ezt erőltetne, pedig szerintem pl a hatékony fejlett AI kérdése ezt megkövetelné.