Vol Jin#17
Én arra utaltam, hogy valaki januárban finnyáskodik a jó magyar paradicsomért a Lidl-ben, amikor januárban csak üvegházi szart lehet kapni. A Lidl-ben is, meg a piacon is. Egyszerűen azért, mert januárban nem terem paradicsom, csak az üvegházban, Kambodzsából meg senki nem hozza ide, de ha idehozná arra is azt mondanák, hogy külföldi szar. Amiben igazuk is lenne, mert a világ többi táján más fajokat nemesítenek. Olyan szendvics paradicsomokat, amiknek nincs leve. Mi meg azt szeretjük, aminek sok a leve. Mivel azt nem termelik külföldön, persze, hogy minden külföldit szarnak tartunk.
Egyébként tudod miért szereti mindenki a paradicsomot? Mert nagyon sok szabad glutaminsav van benne, aminek a nátriumsója az E621, a rémisztő nevű ízfokozó, a nátrium-glutamát. :-D
De ne ijedj meg, mert az egy fehérjeépítő aminosav. Pont ezért van rá specializálódva a nyelvünk. Ez az ötödik íz a sós, édes, savanyú, keserű mellett. A savanyúval a savakat érezzük, a keserűvel a lúgokat, a sóssal a sókat, az édessel a cukrokat és az ötödik ízzel, amit mi magyarul nem nevezünk sehogy, de Ázsiában valami umani íznek vagy mifenének mondanak, azzal az aminosavakat érzékeljük. Biológiailag fontos, hogy a savakat, lúgokat, a sókat, a cukrokat, és az aminosavakat azonosítani tudjuk a táplálkozás folyamán.