• physis
    #16
    Ez a fajta terror - mindentől függetlenül - már rövid távon is nagyon súlyos poszttraumás tüneteket okoz, amelyek maguktól nem feltétlenül gyógyulnak spontánul. A súlyosabb, hosszabb terrorbehatás során rögzült poszttraumás zavart pedig már csak kezelni lehet, gógyítása még inkább csak kísérleti szakaszban van. Bármiféle hasonló probléma nagyon beszűkíti az élet élvezetét, és a később kiesett GDP, adók, segélyek, TB miatt szerintem országos szinten is felmérhetetlen nemzetgazdasági, költségvetési károkat is okoz. El tudom képzelni, hogy Magyaroszágon a rejtett és csendben eltűrt erőszak (családon belül, iskolán belül, börtönön belül) olyasfajta gazdasági károkat okoz (persze arányosan kisebb méretben), mint ahogy az AIDS is képes gazdaságilag padlóra küldeni egyes afrikai országokat.

    Épp ezért, az Általad említett típusú iskolai erőszak ellen, főleg ahol az tendenciózus, ,,ráakadásszerű'', uszulásos terrorban jelenik meg, nagyon komoly és átgondolt rendszerbe forrt szakmai eszközökkel fel kellene lépni, úgy, hogy az ne csak hosszú- és középtávon, hanem azonnal megszabadítsa terrorizált személyeket. Ez nem csak emberiességi, de gazdasági érdek is, és nemcsak hosszú, de rövid távon is azonnal be kellene avatkozni.

    Viszont ennek szerintem nincs köze a cigánysághoz, mindezt ugyanis akkor is meg kellene lépni, ha Magyaroszágon teljesen homogén népesség lenne. A szeplős, dagi, dadogós, szorongó vagy más okból kireksztődő gyerekeket akkor is meg kellene védeni. A cigánysághoz szerintem azért sem kötődik ez a probléma, mert a gyerek származásának szerintem csak nagyon kevés bejósló értéke van e téren. Alapból kegyetlen pszichopaták akármilyen néposztályban kb. ugyanannyi arányban születnek (szerintem), a pszichopátia kialakulásának - úgy tudom - evolúcióbiológiai okai vannak: ezeknek az érdekes szociális ragadozóknak/parazitáknak egy 1-2%-os arányban stabilizálódik az arányuk minden néposztályban, ami egyes feltételezések szerint egyszerű populációbiológiai eszközökkel igazolható.

    Épp ezért az iskolai terror ellen a cigányságtól teljesen függetlenül is nagyon hatékony eszközrendszert kell kidolgozni. Ami meg a pusztán csak marginalizálódott, neurotikus, lemaradt vagy szegénykultúrájú cigánygyerekeket illeti, ők szerintem nem elsődleges forrásai a terrornak, sőt őket kifejezetten meg kell védeni a közvélemény kirekesztő nyomásától, őket nem érdemes elkülöníteni, e téren nem lenne érdemes populista engedményt tenni a közvélemény felé. Számos terrorizálási helyzet sajnos amúgy is hajlamos arra, hogy rejtve maradjon éveken át, akár homogén közösségekben is (ezt szépen dolgozza fel az Abigél film is). A terror kialakulásának pontos mechanizmusát kellene kutatni (főleg a tömeglélektanhoz, mikroszociológiához értő emberekkel), és szakszerű célzott, pontosabb eszközöket alkalmazni, amelyekkel viszont valóban fel kellene számolni a terrort akár draszikusan rövid távon is.